ua en ru

ВР ратифікувала угоду з Молдовою про співробітництво у сфері охорони річки Дністер

ВР ратифікувала угоду з Молдовою про співробітництво у сфері охорони річки Дністер Фото: Верховна Рада України (РБК-Україна)

За відповідний законопроект проголосували 227 депутатів

Верховна Рада України підтримала за основу і в цілому законопроект №0146 "Про ратифікацію Договору між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про співробітництво в галузі охорони і сталого розвитку басейну річки Дністер". За документ проголосували 227 парламентаріїв, передає кореспондент РБК-Україна.

У пояснювальній записці зазначається, що басейн річки Дністер зазнає значного техногенного впливу в результаті роботи небезпечних підприємств видобувної, хімічної, нафтохімічної, харчової та сільськогосподарської галузей економіки. Споруда в середньому перебігу річки Дністер каскаду крупних руслових водосховищ істотно вплинуло на природний гідрологічний стан річки.

Враховуючи важливість річки Дністер та її приток як джерела питного водопостачання для міст Львів, Чернівці, Івано-Франківськ, Кишинів, Бєльці і Одеса, екологічна ситуація, ситуація потребує вжиття невідкладних заходів як на державному, так і на міждержавному рівні.

Зазначений договір укладено з метою забезпечення координації спільних дій України та Молдови, спрямованих на вирішення нагальних транскордонних екологічних проблем, забезпечення сталого екологічного та соціально-економічного розвитку всього басейну річки Дністер.

Договір був підписаний 29 листопада 2012 р.. Рим на 6-й сесії Наради Сторін Конвенції про охорону та використання транскордонних водотоків та міжнародних озер.

Очікується, що за умови виконання основних положень договору про соціально-економічний прогноз буде таким:

  • поступове зниження забруднення поверхневих, а в подальшому і підземних вод, гидрологически пов'язані з ними, а також прибережних вод Чорного моря
  • поліпшення здоров'я населення, яке проживає на території басейну річки Дністер;
  • справедливий розподіл і регулювання водних ресурсів між країнами;
  • збереження та відтворення екосистем, що охороняються;
  • поліпшення стану навколишнього середовища в басейні річки Дністер за основними показниками (повітря, вода, грунт)
  • зменшення ризиків посух і шкідливої дії вод (повені, паводки, ерозія, захворювання, пов'язані з водою і тп.), а також надзвичайних ситуацій.

Нагадаємо, в лютому прем'єр-міністри України і Молдови Володимир Гройсман і Павло Філіп домовилися про співпрацю щодо збереження екосистеми Дністра.