ua en ru

ВР ратифікувала угоду між Україною та МБРР про надання Україні позики на суму 200 млн дол

Верховна Рада України сьогодні, 4 жовтня, прийняла проект закону № 0228 від 27 вересня 2011 г.о ратифікацію Гарантійної угоди (проект по енергоефективності) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку, ініційований Президентом України Віктором Януковичем

В рамках проекту по енергоефективності передбачається залучення АТ "Укрексімбанк" позики МБРР на суму 200 млн дол під гарантії Україні в 30 років з шестирічним пільговим періодом. В рамках проекту передбачається надання українським підприємствам, у тому числі постачальникам комунальних послуг, середньо - і довгострокового фінансування виробничих потреб: інвестиційне кредитування, у тому числі через відібрані комерційні банки-учасники.
Реалізація Проекту не потребує фінансових і матеріальних витрат з державного бюджету Україна: обслуговування та погашення позики буде здійснюватися АТ "Укрексімбанк" як безпосереднім позичальником коштів Світового банку. Компенсація витрат, яких державний бюджет може понести при настанні гарантійного випадку в рамках проекту по енергоефективності, здійснюватиметься за рахунок забезпечення, наданого АТ "Укрексімбанк".
Проект по енергоефективності спрямований на фінансування заходів, що сприяють поліпшенню ефективності енергоспоживання українських підприємств і скорочення питомої ваги традиційних енергоносіїв в структурі витрат реального сектора з одночасним позитивним впливом на стан навколишнього середовища. Реалізація проекту спрямована на досягнення таких кількісних і якісних показників:
прискорення темпів зниження енергоємності ВВП;
поліпшення платіжного балансу за рахунок зменшення витрат на
імпорт енергоносіїв;
підвищення рівня відповідальності суб'єктів у напрямку охорони
навколишнього середовища;
скорочення частки традиційних енергоносіїв в структурі витрат
суб'єктів господарювання;
збільшення доданої вартості українського ВВП завдяки модернізації
виробництв підприємств-учасників проекту;
позитивне позиціонування підприємств-бенефіціарів на
внутрішньому і зовнішніх ринках і, в ширшому сенсі,
поліпшення перспектив просування української продукції на ринки з
платоспроможним попитом (ЄС, США, країни Близького Сходу, АТР
та ін.)
підвищення рівня конкурентоспроможності підприємств-бенефіціарів в
цілому.