ua en ru

ВР провалила законопроект про визначення правового статусу Національної академії прокуратури

ВР провалила законопроект про визначення правового статусу Національної академії прокуратури Фото: Верховна Рада України (РБК-Україна)

Передбачалося встановити, що академія буде функціонувати при ГПУ

Верховна Рада України провалила голосування за законопроект №5226 "Про внесення змін до статті 80 Закону України "Про прокуратуру" (щодо визначення правового статусу Національної академії прокуратури України)", передає кореспондент РБК-Україна.

Так, за основу документ підтримали 175 парламентарів, його направлення на повторне друге читання - 168 нардепів, а повернення суб’єкту законодавчої ініціативи - 170 депутатів ВР.

"Проект закону №5226 відхилено", - зазначив спікер парламенту Андрій Парубій.

Так, документом пропонувалося усунення правової колізії, оскільки академія здійснює спеціальну підготовку кандидатів на посаду прокурора та підвищення кваліфікації прокурорів - освітню діяльність, яка підлягає ліцензування відповідно до законодавства про вищу освіту, і закріплення непоширення законодавства про вищу освіту на академію зумовить неможливість реалізації її повноважень, визначених законом.

Зазначалося, що з метою забезпечення належного рівня підготовки кадрів для органів прокуратури та підвищення кваліфікації прокурорів існує необхідність визначення статусу Національної академії прокуратури України на законодавчому рівні.

Пропонувалося встановити, що Національна академія прокуратури України є вищим навчальним закладом державної форми власності, який здійснює: підготовку фахівців з вищою освітою другого (магістерського), третього (освітньо-наукового) та наукового рівнів для потреб органів прокуратури; проведення фундаментальних та/або прикладних наукових досліджень; перепідготовку та підвищення кваліфікації працівників прокуратури, спеціальну підготовку кандидатів на посаду прокурора.

Передбачалося встановити, що академія буде функціонувати при Генеральній прокуратурі України та діяти на підставі статуту. Статут, структура та штатна чисельність Національної академії прокуратури України мала затверджуватися генеральним прокурором за поданням ректора. Ректор у свою чергу мав призначатися та звільнятися з посади за поданням голови ГПУ.

Нагадаємо, наприкінці березня Генеральна прокуратура України (ГПУ) створила робочу групу з питань проведення аналізу діяльності органів прокуратури та розробки системи оцінки якості роботи прокурора.