ua en ru

ВР прийняла законопроект, згідно з яким члени Вищої ради юстиції можуть вимагати від держорганів необхідну їм інформацію

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в другому читанні і в цілому як закон проект закону № 8246-2 від 11 квітня 2011 р. про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення окремих положень чинного законодавства у відповідність з рішенням Конституційного Суду України). За відповідний законопроект проголосували 260 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Законодавчим актом, зокрема, в законі "Про Вищу раду юстиції" встановлено, що Вища рада юстиції, член Вищої ради юстиції для здійснення своїх повноважень можуть вимагати і отримати необхідну інформацію від органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, керівників підприємств , установ, організацій незалежно від форми власності і підпорядкування, громадян або їх об'єднань.

Відомості про наявність підстав для звільнення судді з посади за порушення присяги, про факт дисциплінарного проступку судді Верховного Суду або судді вищого спеціалізованого суду, про порушення вимог щодо несумісності суддею або прокурором, про обставини, викладених у скаргах на рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а також на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності прокурорів перевіряються членом Вищої ради юстиції за дорученням Вищої ради юстиції або головою Вищої ради юстиції.
У зв'язку з виконанням доручення член Вищої ради юстиції можуть бути затребувані розглянуті судові справи (їх копії), ознайомлені із судовими справами, розгляд яких не завершено, отримані пояснення від суддів чи прокурорів, зроблені відповідні запити, копії, вивчені особисті справи суддів і прокурорів.
Якщо судове справу повернуто на новий розгляд або воно передано у відання іншого судді, а предметом перевірки є відомості щодо дій судді, у провадженні якого перебувало зазначену справу, Вища рада юстиції чи член Вищої ради юстиції може зажадати копію матеріалів даної судової справи в частині, розглянутої цим суддею.
Орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадові особи, керівники підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, об'єднань громадян, яким направлено письмове звернення Вищої ради юстиції або члена Вищої ради юстиції, зобов'язані протягом десяти днів з дня отримання такого запиту надати необхідну інформацію та / або судова справа (його копію).
Невиконання законних вимог Вищої ради юстиції або члена Вищої ради юстиції щодо надання інформації, судової справи (його копії), розгляд якого закінчено, відмова в ознайомленні з судовою справою, розгляд якого не завершено, надання свідомо неправдивої інформації, а також недотримання строків, встановлених частиноюп'ятою цієї статті, тягнуть за собою відповідальність, встановлену законом.
Член Вищої ради юстиції має право ознайомитися з матеріалами, поданими на розгляд Вищої ради юстиції, брати участь у їх з'ясуванні та перевірці, заявляти клопотання, наводити свої мотиви, подавати відповідні документи.