ua en ru

ВР прийняла закон про недопущення зловживань правом на оскарження.

Верховна Рада України ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо недопущення зловживань правом на оскарження". За відповідне рішення проголосували 260 депутатів з 406 зареєстрованих в залі.

Законодавчим актом внесено зміни до закону "Про Вищу раду юстиції" та Кодексу адміністративного судочинства України, які встановлюють, що акти Вищої ради юстиції можуть бути оскаржені до Вищого адміністративного суду України. Передбачається також, що рішення цього суду буде остаточним.

Зокрема, чинний Кодекс адміністративного судочинства доповнено статтею, відповідно до якої невиконання законних вимог Вищої ради юстиції, члена Вищої ради юстиції щодо надання інформації, копії судової справи або надання їм завідомо неправдивої інформації, а так само недодержання встановлених законодавством строків надання інформації, копії судової справи Вищій раді юстиції, члену Вищої ради юстиції - тягнуть за собою накладення штрафу від 25 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення,- тягнуть за собою накладення штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У Кодексі адміністративного судочинства також частина п´ята статті 117 викладена в такій редакції: "Не допускається забезпечення позову шляхом: зупинення актів Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради юстиції та встановлення для них заборони вчиняти певні дії; зупинення рішень Національного банку України щодо призначення та здійснення тимчасової адміністрації або ліквідації банку, заборони проводити певні дії тимчасовому адміністратору, ліквідатору банку або Національному банку України при здійсненні тимчасової адміністрації або ліквідації банку".

Закон містить положення про особливості провадження у справах щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради, Президента України, Вищої ради юстиції. Правила цієї статті поширюються на розгляд адміністративних справ щодо: законності (крім конституційності) постанов Верховної Ради, указів і розпоряджень Президента України; актів Вищої ради юстиції; дій чи бездіяльності Верховної Ради, Президента України, Вищої ради юстиції.

Акти, дії чи бездіяльність Верховної Ради, Президента України, Вищої ради юстиції оскаржуються до Вищого адміністративного суду України. Для цього у Вищому адміністративному суді створюється окрема палата.

У разі відкриття провадження в адміністративній справі щодо оскарження нормативно-правового акта Верховної Ради, Президента України Вищий адміністративний суд зобов´язує відповідача опублікувати про це оголошення. Оголошення публікується з дотриманням вимог, встановлених частинами третьою - п´ятою статті 171 цього кодексу. Якщо оголошення опубліковано своєчасно, вважається, що всі заінтересовані особи належним чином повідомлені про судовий розгляд справи.

Адміністративна справа щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради, Президента України, Вищої ради юстиції вирішується колегією суддів у складі не менше п´яти суддів протягом розумного строку, але не пізніше одного місяця після відкриття провадження у справі. У виняткових випадках з урахуванням особливостей розгляду справи суд ухвалою може подовжити строк розгляду справи, але не більш як на один місяць.