ua en ru

ВР прийняла за основу законопроект щодо розширення повноважень ВСУ

Верховна Рада України (ВР) ухвалила за основу законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення роботи Верховного суду України" (7447/П від 26.01.2011), котрий передбачає розширення повноважень суду.
Відповідний проект закону (№7447 від 09.12.2010 р.), ініційований народним депутатом від фракції ПР Дмитром Притикою, підтримали 238 народних депутатів.

Проект передбачає внести зміни до закону України "Про судоустрій і статус суддів", Кодексу адміністративного судочинства України, Цивільного процесуального кодексу України, Господарського процесуального кодексу України та Кримінально-процесуального кодексу України.

Зокрема, проектом пропонується:
1) у зв'язку з невідповідністю кількості посад суддів Верховного суду України (ВСУ) та кількості суддів, які наразі відправляють правосуддя у Верховному суді України, передбачається на основі прозорих критеріїв провести серед таких суддів конкурсний відбір. Результатом такого відбору має стати визначення 20 найкращих суддів для подальшої роботи у Верховному суді України. Завдання з проведення відбору пропонується покласти на незалежний судовий орган, більшість у якому становлять судді, що обираються самими суддями, - Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, що відповідає європейським стандартам.
Суддям ВСУ, які відповідно до встановлених критеріїв не можуть бути залишені на посадах суддів ВСУ, пропонується створити умови для переведення до інших судів загальної юрисдикції із збереженням рівня грошового та соціально-побутового забезпечення, встановлених для суддів Верховного суду України, або для звільнення з отриманням усіх встановлених законодавством виплат та статусу судді у відставці.
2) вдосконалити процес розгляду справ у Верховному суді України: поновити діяльність судових палат та визначити категорії справ, які підлягають розгляду судовими палатами, а також справ, які розглядатимуться усім складом Верховного суду України.
3) розширити повноваження Верховного суду України шляхом:
- надання права переглядати рішення судів (суду) касаційної інстанції не тільки у разі неправильного застосування матеріального права, але й у випадку порушення окремих процесуальних норм.
- надання пленуму Верховному суду України за наслідками перегляду рішень касаційних судів по конкретних справах права узагальнювати судову практику та надавати рекомендаційні роз'яснення.
4) уточнити положення законодавства з метою визначення порядку подальшого розгляду справ, які наразі накопичилися у Верховному Суді України.