ua en ru

ВР прийняла за основу законопроект про захист прав споживачів фінпослуг

ВР прийняла за основу законопроект про захист прав споживачів фінпослуг Фото: Верховна Рада України

За не надання споживачам передбаченої законом інформації про фінпослуги посадових осіб будуть штрафувати

Верховна Рада України (ВРУ) підтримала за основу в першому читанні законопроект №2456-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг". Документ підтримали 226 депутатів ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

Даний законопроект встановлює принципи захисту прав споживачів фінансових послуг. Зокрема, документ передбачає захист державою прав споживачів фінпослуг шляхом створення спеціальних законодавчих та регуляторних засад захисту прав споживачів фінансових послуг спрямованих на: забезпечення відповідального та справедливого ставлення до всіх категорій споживачів фінансових послуг та забезпечення більш повного розкриття інформації при наданні фінансових послуг


Документ також передбачає сприяння фінансовій освіті та обізнаності споживачів фінпослуг в отриманні навичок, знань та упевненості щодо розуміння ризиків і можливостей, пов'язаних з фінансовими послугами; - забезпечення відповідальної ділової поведінки осіб, які надають фінпослуги, та їх уповноважених представників (осіб, що надають посередницькі послуги на ринках фінансових послуг); забезпечення захисту коштів та інших активів споживача від шахрайства та зловживань

Також в законопроекті передбачено захист персональних даних і приватності споживача фінансових послуг; створення та впровадження механізму досудового вирішення спорів щодо надання фінансових послуг; сприяння конкуренції у сфері надання фінансових послуг.

Проектом закону пропонується встановити, що неподання або несвоєчасне надання споживачеві фінпослуг визначеної законодавством інформації про умови надання таких послуг тягне за собою накладення на посадову особу юридичної особи або фізичну особу-підприємця, які надають ці послуги, штрафу в розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

У разі бездіяльності осіб щодо приведення недостовірної інформації про фінпослуг у відповідність з вимогами, встановленими законом, або повторне надання недостовірної інформації про таку послугу протягом року з моменту стягнення, пропонується ввести штраф у розмірі від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, документ встановлює, що умови договору про надання фінансових послуг, що обмежують права фізособи-споживача порівняно з правами, встановленими законодавством, є нікчемними. При цьому у разі виникнення неоднозначного тлумачення прав і обов'язків сторони за договором за участю фізичної особи – споживача, такі права та обов'язки тлумачаться на користь споживача.

Також у законопроекті прописані штрафні санкції, які органи, які здійснюють держрегулювання ринків фінпослуг, можуть застосовувати до осіб, які мають право або надають фін послуги, за порушення прав споживачів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ВР планує удосконалити функціонування ринків похідних цінних паперів і деривативів.