ua en ru

Тігіпко пропонує ВР заборонити правоохоронцям складати протоколи за порушення правил торгівлі та громадського харчування

Народні депутати з фракції Партії регіонів Сергій Тігіпко та Світлана Фабрикант пропонують Верховній Раді України скасувати повноваження правоохоронних органів складати протоколи за порушення правил торгівлі та громадського харчування.

Народні депутати з фракції Партії регіонів Сергій Тігіпко та Світлана Фабрикант пропонують Верховній Раді України скасувати повноваження правоохоронних органів складати протоколи за порушення правил торгівлі та громадського харчування. Про це йдеться в законопроекті № 4514 "Про внесення змін до статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення", текст якого розміщений на сайті ВР.

"За оцінками Міжнародної фінансової корпорації (структура Світового банку), 74% українських підприємств відвідали перевірки контролюючих та правоохоронних органів, а прямі витрати підприємств на проходження перевірок склали 3,2 млрд грн", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Також зазначається, що адміністративні правопорушення, передбачені статтею 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення належать до сфери контролю органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів; а також виконавчих комітетів сільських, селищних та міських рад.

Тому, автори законопроекту пропонують скасувати повноваження органів внутрішніх справ щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 155 та 159 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення правил торгівлі, надання послуг працівниками торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, громадянами, які займаються підприємницькою діяльністю та правил торгівлі на ринках).

"Прийняття проекту забезпечить зниження рівня адміністративного тиску на бізнес, приведе до скорочення кількості перевірок представників малого та середнього бізнесу", - йдеться у пояснювальній записці до документу.