ua en ru

ВР планує встановити термін оренди для меліорованих земель сільгосппризначення від 10 років

ВР планує встановити термін оренди для меліорованих земель сільгосппризначення від 10 років Фото: Верховна Рада України

Відповідний законопроект у першому читанні за основу підтримали 304 депутати

Верховна Рада України планує встановити термін не менше 10 років для оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які є ділянками меліорованих земель, на яких проводиться гідротехнічна меліорація. Відповідний проект закону №2920 в першому читанні за основу підтримали 304 депутати, передає кореспондент РБК-Україна.

Серед завдань законопроекту:

- сприяння активному залученню інвестицій у розвиток сільськогосподарського виробництва на земельних ділянках сільськогосподарського призначення, які є ділянками меліорованих земель, на яких проводиться гідротехнічна меліорація;
- сприяння зниженню собівартості продукції сільськогосподарських товаровиробників;
- підвищення конкурентоспроможності української аграрної продукції як на внутрішньому так і на зовнішніх ринках;
- сприяння збільшенню обсягів реалізації вітчизняної аграрної продукції.

Зокрема, пропонується встановити строк не менше 10 років для оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які є ділянками меліорованих земель, на яких проводиться гідротехнічна меліорація, а також визначити на рівні законів України обов'язок орендарів сприяти належній експлуатації відповідних меліоративних систем та об'єктів інженерної інфраструктури цих систем на даних ділянках.

Таким чином, планується забезпечити обґрунтований довгостроковий характер оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які є ділянками меліорованих земель, на яких проводиться гідротехнічна меліорація, що зумовить активізацію залучення інвестицій в сільськогосподарське виробництво на даних ділянках, а також планується забезпечити належний рівень захисту і збереження меліоративних систем, які значною мірою знаходяться у державній та комунальній власності.

Крім цього, проектом закону запропоновано внесення змін до статті 25 Закону України "Про меліорацію земель" з метою узгодження його норм з нормами Земельного кодексу України, що забезпечить чіткий та однозначний характер правового регулювання відповідних суспільних відносин.

Нагадаємо, раніше сьогодні Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект про спрощення процедури створення фермерських господарств.