ua en ru

Рада хоче спростити створення фермерських господарств

Рада хоче спростити створення фермерських господарств Фото: пленарне засідання Верховної Ради

Відповідний законопроект у першому читанні за основу підтримали 280 парламентаріїв

Верховна Рада України планує спростити процедуру створення фермерських господарств. Відповідний законопроект №2028а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового статусу земель фермерського господарства" у першому читанні за основу підтримали 280 парламентаріїв, передає кореспондент РБК-Україна.

Як зазначається, скорочену процедуру підготовки проекту закону до другого читання підтримали лише 197 нардепів при мінімально необхідних 226.

Основною метою законопроекту є сприяння збільшенню кількості нових фермерських господарств та їх ефективному розвитку шляхом спрощення процедури їх утворення, що також дозволить знизити рівень корупції.

Зокрема, законопроектом пропонується надати право на створення фермерського господарства всім громадянам України, незалежно від наявності у них відповідної освіти і досвіду роботи; законодавчо закріпити статус земельних ділянок фермерських господарств як земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Також документом пропонується встановити, що продаж земельних ділянок державної чи комунальної власності або права на них для ведення фермерського господарства виключно на земельних аукціонах.

Передбачається також встановити механізм переоформлення права оренди земельних ділянок, які надані фізичним особам і використовуються для ведення фермерського господарства, фермерське господарство як суб'єкта господарювання та уточнити термінологію щодо майна фермерського господарства.

Нагадаємо, 25 листопада Рада відправила на повторне друге читання закон про сімейні ферми.