ua en ru

ВР планує спростити надання громадянства іноземцям-учасникам АТО

ВР планує спростити надання громадянства іноземцям-учасникам АТО Фото: Андрій Парубій (РБК-Україна)

Проект передбачає мораторій на видачу іноземців-ветеранів АТО іноземним державам, зокрема РФ

Верховна рада України підтримала за основу у першому читанні законопроект №3433 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України)", передає кореспондент РБК-Україна.

За документ проголосували 252 парламентаря.

Проектом передбачено внесення змін до закону "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства". Зокрема, пропонується надати визначення терміну "участь у захисті територіальної цілісності та недоторканості Україні" щодо іноземців та осіб без громадянства, які надавали практичну допомогу підрозділам, які брали участь в антитерористичній операції (АТО).

Також пропонується визнати іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності України такими, що перебувають на законних підставах на території України, та надати можливість таким особам одержати посвідку на тимчасове проживання в Україні на час участі у захисті територіальної цілісності та недоторканості України.

Крім цього, проектом передбачається встановлення обмежень щодо добровільного або примусового повернення таких іноземців та осіб без громадянства до держави-агресора або країн, що не визнають територіальну цілісність України або підтримують агресію проти України.

Зазначимо, що документом планується внести зміни і до закону "Про громадянство України", в якому пропонується передбачити норму щодо спрощеного порядку прийняття у громадянство України іноземців та осіб без громадянства, які надавали практичну допомогу у захисті територіальної цілісності та недоторканості України.

Нагадаємо, біля Верховної ради України проходить акція, організована Національним Корпусом на підтримку законопроекту №3433. Документ передбачає спрощену процедуру отримання українського громадянства для воїнів АТО-іноземців і міграційну амністію.

Як писало РБК-Україна раніше, 20 вересня в ході мітингу біля будівлі ВР, учасники якого вимагали прийняти законопроект №3433 про захист прав іноземних добровольців і висловити протест проти екстрадиції у Росію громадянина цієї країни Тимура Тумгоєва, сталося зіткнення між протестуючими і поліцією.