ua en ru

ВР повернула на доопрацювання проект про першочерговий отриманні землі учасниками АТО

ВР повернула на доопрацювання проект про першочерговий отриманні землі учасниками АТО Фото: Верховна Рада (РБК-Україна)

За відповідними розрахунками, компенсація взамін земділянок становитиме близько 78 400 гривень

Нардепи не схвалили за основу законопроект №7511 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення гарантій реалізації учасниками бойових дій та осіб, прирівняних до них, в тому числі учасниками антитерористичної операції, Революції Гідності та їх сім'ями пільг на одержання земельних ділянок, а також припинення корупційних зловживань у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності", передає кореспондент РБК-Україна.

Документ повернутий суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Таке рішення підтримав 251 нардеп. Так, після низки невдалих голосувань за прийняття проекту за основу спікер Андрій Парубій запропонував відправити законопроект на доопрацювання у профільний комітет. Однак така пропозиція знайшла підтримку лише у 224 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Так, проектом пропонується надати учасникам бойових дій, особам, прирівняним до них, зокрема інвалідам війни, учасникам АТО, Революції Гідності, а також членам сімей загиблих таких осіб право на першочергове одержання із земель державної чи комунальної власності безоплатно у приватну власність земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства.

Документом планується закріпити, що право на отримання земділянок такими громадянами розповсюджується на всю територію України і не може бути обмежене нормативно-правовими актами центральних чи місцевих органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, що надасть їм змогу скористатися своїм правом в будь-якому регіоні країни.

Крім того, передбачається надання грошової компенсації у разі відсутності земель запасу державної або комунальної власності на території якої такі особи виявили бажання одержати ділянки у власність, або у разі їх добровільної відмови осіб від одержання таких ділянок. При цьому встановлюється, що грошова компенсація виплачується у строк не більше 1 року з дня реєстрації звернення громадянина, одноразово у повному обсязі за кожну земділянку відповідного виду використання (для індивідуального житлового будівництва, ведення особистого селянського господарства та садівництва).

"За відповідними розрахунками, грошова компенсація для кожного зазначеного громадянина взамін земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, ведення особистого селянського господарства і садівництва орієнтовно становитиме близько 78 400 гривень", - вказують у пояснювальній записці автори законопроекту.

Нагадаємо, в березні президент України Петро Порошенко оголосив про юридичну завершення антитерористичної операції.