ua en ru

ВР, передавши справи про соціальні виплати до судів загальної юрисдикції, порушила низку статей Конституції, - суддя КСУ

Верховна Рада України, передавши справи про соціальні виплати до судів загальної юрисдикції, порушила ст. 22, ст. 125 та ст. 55 Конституції України. Про це на прес-конференції заявив суддя-доповідач по даній справі Віктор Шишкін, передає кореспондент РБК-Україна.
За словами судді, порушення ст. 125 ст. полягає у тому, що порушено принцип спеціалізації судів. Порушення ст.22 - у тому, що законодавець, приймаючі нові закони не може обмежувати або звужувати права громадян, а порушення ст. 55 полягає у тому, що було порушено право громадян на судовий захист громадян від неправомірних дій органів влади, як центрального так і місцевого самоврядування.
Разом з тим, суддя В.Шишкін наголосив, що дане рішення не означатиме для позивачів, які судяться з державою, або місцевою владою за ті, чи інші соціальні виплати, штрафи, тощо, що вони повинні звертатися виключно до окружних адміністративних судів, які знаходяться в обласних центрах. "Дане рішення означає те, що громадянин, з приводу соціальних виплат, в якості суду першої інстанції по адміністративній справі може звертатися до суду загальної юрисдикції (районного), який по даній категорії справ (соціальних) наділений адміністративними функціями. Виходячи з цього, громадянин не повинен сплачувати за забезпечення судового позову та доводити свою правоту надаючи докази, оскільки згідно з кодексом адміністративного судочинства, відповідач (влада) має доводити свою правоту", - сказав він.
За словами В.Шишкіна, логіка рішення КСУ полягає також в тому, що суди загальної юрисдикції, розглядаючи соціальні справи мають керуватися виключно Кодексом адміністративного судочинства, а не Цивільно-правовим кодексом. Також він пояснив, що по соціальних справах апеляційною інстанцією є окружні адміністративні суди, а касаційною - Вищий адміністративний суд України (ВАСУ).
За словами В.Шишкіна, дане рішення дає підстави розглядати судові рішення по соціальних виплатах, які були прийняті з 18 лютого 2010 р. у зв'язку з нововиявленими обставинами. Такою обставиною в даному випадку є рішення КСУ, яке було прийняте 9 вересня.
Нагадаємо, раніше сьогодні Конституційний суд України визнав неконституційною передачу справ щодо соціальних виплат від адміністративних судів до судів загальної юрисдикції. Таке рішення сьогодні оголосив голова КСУ Анатолій Головін.
В рішенні суду йдеться про те, що передача таких справ до судів загальної юрисдикції не відповідає Конституції, оскільки звужує обсяг прав і свобод громадян, зокрема, права на судовий захист.
Рішення було ухвалено за конституційним поданням Верховного суду України. На думку ВСУ, положення закону № 1691 суперечать частині третій статті 22, частині другій статті 24, частинам першій, другій статті 55, статті 64 Конституції України, оскільки запровадження такого порядку розгляду справ щодо соціальних правовідносин значно звужує обсяг права громадян на судовий захист у суперечках з органами державної влади.