ua en ru

ВР відправила на повторне друге читання законопроект щодо проведення земельних торгів

ВР відправила на повторне друге читання законопроект щодо проведення земельних торгів Фото: Верховна Рада

Таке рішення підтримали 243 нардепи

Верховна Рада України (ВРУ) відправила на повторне друге читання законопроект №2279 "Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів", який передбачав оптимізацію процедур проведення земельних торгів. Таке рішення підтримали 243 нардепи, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, документом пропонується відмінити дозвіл передавати у користування земельні ділянки державної та комунальної власності без проведення земельних торгів (аукціонів).

Передбачається скасувати передачу земділянки в оренду державним та комунальним підприємствам, бюджетним установам, вищим навчальним закладам, а також господарським товариствам, у статутному капіталі яких державна або комунальна частка акцій (часток, паїв) перевищує 60%.

Пропонується відміна передачі земділянок підприємствам, установам і громадським організаціям у сфері культури і мистецтв (у тому числі національним творчим спілкам та їхнім членам) під творчі майстерні; передбачається відміна передачі в оренду без проведення аукціонів земділянки для створення озеленених територій загального користування.

Також документом пропонується відмінити можливість передавати в оренду без проведення аукціонів земельні ділянки державної та комунальної власності громадянам для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів, для сінокосіння і випасання худоби, для городництва. Ця пропозиція обумовлена тим, що такі земділянки можуть передаватись громадянам безоплатно у власність відповідно до статті 121 Земельного кодексу України. Можливість надання ділянок вказаного призначення ще й в оренду без проведення аукціонів призводить до втрат місцевих бюджетів і стимулює корупцію.

Пропонується виключити положення, яке передбачає можливість отримання без аукціонів в оренду земельних ділянок для розміщення інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції.

Законопроект пропонує також конкретизувати та зробити більш зрозумілою процедуру підготовки лотів до земельних торгів за рахунок коштів виконавців торгів. Запровадження вказаних положень сприятиме економії бюджетних коштів, зазначають автори законопроектів.

Нагадаємо, Рада підтримала даний законопроект у першому читанні 24 листопада 2015 року.