ua en ru

ВР відмовилась включити до порядку денного сесії законопроект Президента "Про державну службу"

Верховна Рада України (ВР) відмовилась включити до порядку денного сесії парламенту проект закону "Про державну службу"(№ 8306 від 25.03.2011 р.), ініційований Президентом України Віктором Януковичем, котрий передбачає заборону державним службовцям бути членами політичних партій.

Включення даного документу до порядку денного підтримали лише 156 народних обранців.

Нагадаємо, 25 березня 2011 р. у ВР був зареєстрований президентський законопроект "Про державну службу".
Зокрема, запропонований Президентом проект закону доповнює ст. 6 закону України "Про політичні партії в Україні" положенням, яке передбачає, що на час перебування на державній службі члени політичної партії зупиняють членство в цій партії.
Крім того, до статті 25 закон України "Про відпустки" Президент пропонує внести зміни, які передбачають надання обов'язкової відпустки без збереження заробітної плати "особам, які зареєстровані як кандидати на пост Президента України, у народні депутати України, у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевої ради, на посаду сільського, селищного, міського голови, - на період виборчого процесу".
Також проектом закону пропонується визначити основи державної служби, умови вступу на державну службу, порядок її проходження та припинення, правовий статус державних службовців, засади їх соціального і правового захисту.
Наведені завдання послідовно розв'язуються у положеннях законопроекту, якими передбачається створення правових передумов для:
- підвищення престижності державної служби;
- врегулювання статусу державного службовця;
- підвищення якості послуг, які надають державні службовці;
- введення в дію прозорого механізму прийняття на державну службу;
- створення політично нейтрального інституту державної служби;
- введення в дію ефективного механізму запобігання корупції;
- створення умов прозорої діяльності органів державної влади;
- підвищення рівня соціального та матеріального захисту державних службовців.

Слід зазначити, даний законопроект Президента визначено як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою України.