ua en ru

ВР звільнила від штрафів платників податків, які не подали накладні через кібератаку

ВР звільнила від штрафів платників податків, які не подали накладні через кібератаку Фото: Верховна Рада (rada.gov.ua)

Постраждалим платникам податків на місяць продовжили термін подачі накладних

Верховна Рада України звільнила від штрафів платників податків, які не подали податкові та акцизні накладні у зв'язку з хакерською атакою. Відповідний законопроект №6684 "Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (щодо незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних внаслідок несанкціонованого втручання в роботу комп'ютерних мереж платників податків)" за основу та в цілому підтримали 257 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

Проектом передбачається внести зміни до Податкового кодексу і передбачити строк, у який платник податків зобов'язаний відновити бази даних обліку, які були пошкоджені в результаті кібератаки.

Документом передбачається звільнити платників податків від штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних, складених у період з 1 по 30 червня 2017 року. Також буде надана можливість зареєструвати такі податкові та акцизні накладні до 31 липня 2017 року.

Варто зазначити, що діючими нормами Податкового кодексу встановлено великі штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних (від 10 до 50% суми ПДВ згідно ст. 120.1 Податкового кодексу України, від 2 до 50% від обсягу пального - згідно ст. 120.2 кодексу).

Нагадаємо, раніше Кабмін схвалив скасування відповідальності за порушення термінів подання звітності через кібератаки.