ua en ru

ВР не проголосувала вчора за звільнення Арбузова, тому що не всі депутати повернулися з відпустки, - експерт

Причиною вчорашнього провалу голосування за звільнення Сергія Арбузова з посади голови НБУ стало те, що не всі депутати провладної більшості повернулися з відпустки. Таку думку висловив голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко.

«Це головна причина, оскільки я не бачу інших мотивів того, щоб таке технічне рішення не було проголосоване», - вважає політолог.

При цьому він висловив здивування тим, що опозиція сприйняла цей факт як свою перемогу. «Яка тут перемога опозиції? Вона повинна мати якісь конкретні наслідки, а їх тут немає. Не звільнити Арбузова з посади, яку він не може займати, - це не перемога опозиції, а перемога над здоровим глуздом. Я ще розумію, якби не проголосували за Ігоря Соркіна як за наступного голови Нацбанку, то опозиція могла б чимось пишатися», - зазначив Бондаренко.

Фахівець також підкреслив, що вимоги опозиції щодо надання Арбузовим звіту про діяльність на посаді глави центробанку мають мало шансів на успіх. «Законом не передбачений обов'язковий звіт перед парламентом голови НБУ, який йде з посади. Більш того, я не бачу особливих претензій, які може мати до нього опозиція. У мене більше питань до екс-глави НБУ Ющенка, який побудував купу санаторіїв і СПА-центрів за бюджетний рахунок для чиновників НБУ, до екс-глави Яценюка, при якому в 2004 р. за кілька місяців золотовалютні резерви впали майже на чверть», - сказав політолог.

Читайте також: Рада з третьої спроби звільнила Арбузова з посади голови НБУ

Разом з тим, Бондаренко додав, що брак голосів більшості при голосуванні за звільнення Арбузова свідчить про те, що вона не може в потрібний момент мобілізувати всі свої сили, а тому їй при таких умовах у майбутньому часто доведеться домовлятися з опозицією.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада не змогла звільнити з посади голови НБУ Арбузова, який в кінці грудня був призначений першим віце-прем'єром. За таке рішення на пленарному засіданні в четвер проголосували 217 народних депутатів при 226 необхідних.

Фракція партії «УДАР» провалене голосування назвала перемогою опозиції, а депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов визнав це свідченням професіоналізму Арбузова, адже за його звільнення не проголосувала опозиція.

Читайте також: Рада призначила Соркіна на пост глави НБУ