ua en ru

ВР має намір створити автоматизовану систему держнагляду

ВР має намір створити автоматизовану систему держнагляду Фото: засідання Ради

Передбачається підвищення правової захищеності бізнесу

Верховна Рада України (ВРУ) має намір створити інтегровану автоматизовану систему державного нагляду (контролю) з інформацією про вжиті заходи. Відповідний проект закону №2531а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері державного нагляду (контролю)" в першому читанні за основу підтримали 238 нардепів.

"Цей законопроект необхідний для створення привабливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу в Україні. Контролюючі органи вже давно в нашій країні стали репресивною машиною і з цим треба боротися", - прокоментував проект закону глава МЕРТ Айварас Абромавічус, представляючи його у Раді.

Зокрема, передбачається створення більш прозорої системи стягнення адміністративно-господарських санкцій, зменшення корупційних чинників у діяльності органів держнагляду (контролю), підвищення правової захищеності бізнесу. Також пропонується поширити норму щодо обов'язкового судового розгляду питання про стягнення адміністративно-господарських санкцій на всі органи держнагляду (контролю), діяльність яких підпадає під дію закону "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", у разі невиконання порушником рішення про застосування санкцій протягом 15 календарних днів.

Також законопроект зобов'язує органи держнагляду (контролю) розміщувати на офіційних сайтах нормативно-правові акти, дотримання яких перевіряється під час здійснення заходів держнагляду (контролю).

Крім того, розширюється можливість органів повідомляти про заходи держнагляду (контролю) суб'єкта господарювання з допомогою засобів електронної пошти.

Згідно пояснювальній записці, законопроектом:

1) створюється Інтегрована автоматизована система державного нагляду (контролю) з інформацією про вжиті заходи;

2) підвищується відповідальність посадових осіб органів державного нагляду (контролю);

3) передбачається встановлення єдиного порядку стягнення адміністративно-господарських санкцій, які застосовуються органами державного нагляду (контролю) за фактами встановлених порушень.

Зазначається, що запровадження цих положень буде сприяти впорядкування здійснення державного нагляду (контролю) та підвищення рівня захисту бізнесу.

Нагадаємо, Рада направила в Єврокомісію антикорупційні законопроекти.