ua en ru

ВР має намір передати НКРСІ повноваження штрафувати операторів за порушення законодавства про телекомунікації

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в першому читанні за основу законопроект № 9747 від 24 січня 2012 р. ініційований Кабінетом міністрів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання у сфері зв'язку. "За" відповідний проект закону проголосували 254 народних депутата.

Так, законопроект передбачає закріплення за НКРСІ (Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації) повноважень щодо встановлення порядків щодо:

- розподілу, обліку, вилучення номерного ресурсу. Виділення номерного ресурсу оператору телекомунікацій здійснюється на підставі рішення НКРСІ, шляхом видачі дозволу. Рішення про видачу або відмову у видачі зазначеного дозволу приймається НКРСІ протягом 30 робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви оператора телекомунікацій. Термін дії дозволу відповідає терміну дії відповідної ліцензії, а якщо вид діяльності у сфері телекомунікацій не ліцензується - термін дії дозволу не може бути менше ніж п'ять років. Дозвіл на використання номерного ресурсу видається оператору телекомунікацій протягом п'яти робочих днів після подання документів, що підтверджують оплату за виділення номерного ресурсу.

- надання послуг по перенесенню абонентських номерів;

- надання послуг національного роумінгу;

- оприлюднення операторами, провайдерами телекомунікацій інформації про якість телекомунікаційних послуг, а також встановлення адміністративно-господарської відповідальності операторів, провайдерів телекомунікацій у вигляді штрафів за порушення законодавства про телекомунікації. Так, за здійснення госпдіяльності у сфері телекомунікацій без повідомлення про внесення до реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій або надання телекомунікаційних послуг без відповідної ліцензії та/або дозволу на використання номерного ресурсу - штраф у розмірі п'ятисот неоподатковуваних податком мінімумів, за неподання НКРСІ звітності та інформації у встановленівідповідно до законодавства строки - штраф у розмірі від ста до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; за невиконання рішень національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, порушення ліцензійних умов та/або правил здійснення діяльності в сфері телекомунікацій - штраф у розмірі від тисячі до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

- встановлення вичерпного переліку підстав для відмови у видачі, переоформленні, продовження терміну дії, анулювання та видачі дубліката дозволу на використання номерного ресурсу.

Крім того, законопроект передбачає встановлення кількості ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України, які можуть бути видані для визначеної радіотехнології у смугах радіочастот, виділених Планом використання радіочастотного ресурсу України.