ua en ru

ВР може заробити близько 2 млрд дол. на обміні акціями з "Роснєфтью"

Британська ВР могла б заробити близько 2 млрд дол. паперового прибутку, якщо б операції з обміну акціями з російської "Роснєфтью" не завадили російські акціонери ТНК-ВР. З того моменту, як компанії оголосили про намір разом працювати в Арктиці і обмінятися пакетами акцій, папери "Роснєфті" подорожчали, а ВР - подешевшали, пише РБК daily з посиланням на Bloomberg. Пакет акцій "Роснєфті", обмінюється на частку в BP, може коштувати дорожче паперів британської компанії на 2 млрд дол., навіть якщо в угоду не увійде домовленість з розробки родовищ.
Договір передбачає взаємний обмін акціями вартістю 7,8 млрд дол., а також спільне освоєння арктичного шельфу. "Роснефть" повинна була отримати 5% акцій ВР в обмін на 9,5% своїх казначейських акцій. ВР вже володіє 1,25% акцій держкомпанії, придбаними нею в ході IPO "Роснєфті" в 2006 р.
Але в лютому Високий суд Лондона заблокував операцію за позовом партнера ВР з ТНК-ВР - консорціуму AAR, який вважає, що британці порушили укладену акціонерну угоду по СП. Очікується, що остаточне рішення з цього питання буде винесено на наступному тижні Стокгольмським арбітражем. Однак ВР сподівається, що суд дозволить компаніям залишити пункт про обмін акціями окремо від інших домовленостей. Якщо заборона буде знята, "Роснєфть" і ВР можуть встигнути завершити обмін активами до 14 квітня, говорив раніше віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін. Приблизно в цей день відбудеться рада директорів "Роснєфті", яка повинна затвердити угоду.