ua en ru

ВР хоче скасувати акредитацію аптек, що діють на підставі ліцензії

Народні депутати України підтримали у першому читанні законопроект 2226 "Про внесення зміни до статті 16 Основ законодавства України про охорону здоров'я (щодо акредитації аптечних закладів)". За відповідне рішення проголосувало 255 народних депутатів.

"Проти" проголосувало 4 депутати. Утрималися 4 депутати.

Даний документ закріплює норму, згідно якою не підлягають акредитації аптечні заклади, які здійснюють діяльність на підставі відповідної ліцензії. (Сьогодні, згідно з діючим законодавством, аптеки повинні отримати ліцензію на провадження відповідного виду діяльності та акредитаційний сертифікат).

"Впровадження змін, передбачених проектом закону 2226 зменшить регулюючий вплив держави на діяльність суб'єктів господарювання, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю лікарськими засобами", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

На думку депутатів від КПУ, прийняття цього закону приведе до зниження якості контролю держави за діяльністю аптеки, оскільки акредитація - це контроль рівня фармацевтичної захищеності населення.

Проте, як заявив доповідач - автор законопроекту Андрій Шипко, з прийняттям закону контроль держави нікуди не зникне - Держлікслужба кожній рік буде проводити перевірки аптек, а даний же закон лише спростить деякі бюрократичні процедури.

Як повідомила співдоповідач по законопроекту - народний депутат Партії регіонів, голова комітету ВР з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва, ліцензування аптек та акредитація аптек - це дві дублюючі бюрократичні норми, одну з яких необхідно спростити.