ua en ru

Вперше програму водневих випробувань пройшло газове обладнання українського виробництва

Вперше програму водневих випробувань пройшло газове обладнання українського виробництва Газовий вентиль (kmu.gov.ua)

Регіональна Газова Компанія успішно завершила програму водневих випробувань шафових газорегулюючих пунктів, які виробляють заводи RGC Production у Львові і Дніпрі. Всі тести на п'яти спеціальних водневих полігонах проходили під наглядом фахівців Бюро Верітас - світового лідера в сфері аудиту, сертифікацій і випробувань.

Про це повідомляє прес-служба РГК.

"Усі тестовані моделі шафових газорегулюючих пунктів (ШГРП) виробництва RGC Production успішно пройшли повний цикл водневих випробувань і готові до роботи з газоводневими сумішами з 20% вмістом водню. Кожен етап тестування було проведено під наглядом експертів Бюро Верітас, які дали позитивний висновок", - йдеться у повідомленні.

За даними фахівців консалтингової компанії НГБІ, яка є координатором наукового водневого консорціуму, ШГРП від RGC Production під час тестування на газоводневій суміші з 20% водню і на природному газі продемонстрували ідентичні показники роботи.

"Це перше газорозподільне обладнання українського виробництва, готове до надійної і безпечної доставки газоводневих сумішей безпосередньо до споживачів. Уже зараз є попит на таку продукцію в Європі, і з кожним роком потреба в Н2ready техніці зростає. Водень й інші синтетичні гази в суміші з природним газом стають базовим енергоносієм перехідного періоду до повної імплементації положень Green Deal до 2050 року", - сказав Станіслав Казда, директор зі стратегії розвитку і керівник водневого проекту РГК.

Випробування Н2ready моделей ШГРП від RGC Production пройшли в період з 25 серпня по 22 вересня 2021 року на водневих полігонах РГК в Житомирській, Харківській, Дніпропетровській, Волинській та Івано-Франківській областях. У прес-службі зазначили, що всі моделі виготовлені на заводах RGC Production у Львові і Дніпрі та оснащені сертифікованими H2ready регуляторами Pietro Fiorentini (Італія).

Моделі Н2ready ШГРП від RGC Production:

Модель

Потужність (пропускна здатність), куб. м/год

Тип 2

до 50

Тип 3

до 75

Тип 4

до 120

Тип 5

до 250

Тип 6

до 350

"На початку випробувань кожен екземпляр ШГРП пройшов продування інертним газом. Потім були проведені тести з використання природного газу, і тільки після цього використовували газоводневу суміш з 20% водню", - йдеться у повідомленні.

За словами прес-служби, на п'яти полігонах РГК були проведені наступні тести:

  • Зовнішня перевірка герметичності: протягом 12 годин природний газ, а потім газоводнева суміш перебували в ШГРП під робочим тиском. В цей час всі його елементи і комплектуючі перебували під приладовим контролем на предмет витоків.
  • Внутрішня перевірка герметичності: контроль стану ШГРП під робочим тиском природного газу, а потім газоводневої суміші при зміні витрати газу, спочатку - в бік збільшення, потім - в сторону зменшення витрати газів.
  • Перевірка падіння тиску на газовому фільтрі: контроль газового фільтра ШГРП на перепади тиску при максимальному тиску природного газу, а потім газоводневої суміші.
  • Перевірка запобіжно-запірних клапанів: на ШГРП поступово підвищували тиск природного газу, а потім газоводневої суміші до спрацьовування запобіжного клапана.

"У листопаді Н2ready моделі ШГРП від RGC Production будуть представлені на міжнародній виставці Enlit Europe в Мілані в рамках підготовки до експорту в країни Європи", - йдеться у повідомленні.