ua en ru

Без повернення ПДВ виробництво вівса в Україні стане збитковим, - УКАБ

Без повернення ПДВ виробництво вівса в Україні стане збитковим, - УКАБ Гендиректор УКАБ Тарас Висоцький

Рентабельність виробництва вівса в Україні у 2009-2013 рр. в середньому становила -0,1%. Про це з посиланням на офіційні дані заявили в прес-службі асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

За розрахунками експертів УКАБ, акумульований сільгосппідприємствами протягом цього періоду ПДВ додатково забезпечував 7% до рентабельності виробництва вівса. Таким чином, це був єдиний чинник, що забезпечує економічну доцільність вирощування цієї культури. Тому без повернення ПДВ виробництво вівса стане збитковим, і аграрії будуть змушені від нього відмовитися.

"Для України припинення виробництва цієї культури буде означати щорічну втрату експортної виручки в розмірі 1,5 млн дол., зменшення валової продукції сільського господарства на 150 млн грн і зростання імпортозалежності", - йдеться в повідомленні.

Крім того, як вважають в УКАБ, це завдасть удару по переробнй галузі, підприємства якої, в умовах відсутності вітчизняної сировини і високої вартості імпортної, не зможуть повною мірою завантажити свої виробничі потужності або взагалі припинять діяльність. Це, своєю чергою, призведе до дефіциту продуктів переробки вівса і стрімкого зростання цін для споживачів.

"Акумуляція ПДВ сільгоспвиробниками поки є єдиною підтримкою агросектору з боку держави і дозволяє аграріям вирощувати не тільки ряд основних зернових, але і менш рентабельні, але традиційні для нашої країни культури, такі як овес. Необдумані зміни в системі оподаткування сільськогосподарської галузі приведуть до того, що навіть вівсянка в Україні стане імпортної, а задекларовані програми зі стимулювання експорту та імпортозаміщення так і залишаться тільки на папері", - зазначив генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Тарас Висоцький.

Як повідомлялося, в березні рівень світових цін зернової групи, порівняно із ціновими параметрами 2014 р., знизився на третину.

Нагадаємо, виручка українського агросектору у 2014 р. склала 2,5 млрд дол.