ua en ru

Повернення старих ставок ренти на газ дозволить збільшити обсяг видобутку на 20-30%

Повернення старих ставок ренти на газ дозволить збільшити обсяг видобутку на 20-30% Фото: видобуток газу в Україні

Бізнес наполягає на колишніх умовах оплати

Повернення до старих ставок ренти за видобуток газу (до рівня 29% при видобутку ресурсу до 5 км і 14% - більше 5 км) дозволить компаніям збільшити обсяг видобутку блакитного палива на 20-30%. Про це з посиланням на топ-менеджер однієї з компаній йдеться у статті РБК-Україна "Кабмін знижує ренту за видобуток газу".

"Введення додаткового податку по суті нічим не відрізняється від підвищених ставок ренти. Нас влаштує тільки повернення до рівня 29% і 14%. Ми віддавали державі при таких ставках 65% доходу, решту - продавали, при цьому стабільно нарощували обсяги видобутку", - зазначив співрозмовник РБК-Україна, що попросив зберегти його анонімність через побоювання з приводу тиску з боку Кабміну.

Разом з тим, незважаючи на позитивну оцінку ініціативи уряду щодо зниження ставки, в Мінфіні все ще тривають переговори чиновників і бізнесу. Розуміючи, що рівень надбавки у 30% - це рекомендації МВФ, учасники ринку все ж наполягають на його перегляді.

Крім того, в галузі вважають за доцільне надати компаніям право вибору - залишатися на системі оподаткування за ставками 14% та 29% або перейти на новий механізм сплати з надбавкою.

"Мінфін надав нам дані своїх розрахунків, до яких вони залучили експертів. Але ми хочемо провести свої розрахунки. Вважаємо, що ставка у 30% потребує уточнення. Думаю, адекватним буде додатковий податок у розмірі 10-20%", - вважає фіндиректор газодобувної компанії BurismaHoldings Олександр Горбуненко.

За прогнозами, власний видобуток газу в Україні у 2015 році може скоротитися до 2,5 млрд куб. м (у 2014 році - 3,3 млрд куб. м). Ще через чотири роки рівень видобутку скоротиться до 1,3 млрд куб. м.

Як повідомлялося, прогнозний обсяг втрат у 2015 р. після перегляду рівня ренти на газ складе 600 млн грн.