ua en ru

Відновлення співпраці з МВФ виллється в приплив інвестицій до України, - експерт

Новий транш кредиту МВФ буде зарахований в золотовалютні резерви Нацбанку, і його отримання відкриє для України доступ до іноземних інвестицій і кредитів інших міжнародних фінансових організацій, упевнений старший радник "Альфа-Банку" (Україна) Роман Шпек.

"Сподіваюся, що ключовим парламентером з МВФ буде Сергій Арбузов. Він мав позитивний досвід співпраці з Міжнародним валютним фондом на посаді голови Нацбанку, і, вважаю, внесе новий елемент до роботи уряду. Напевно важливу роль в переговорах відіграватимуть міністр фінансів Колобов, міністр доходів і зборів Клименко і новий голова НБУ Соркін", - вважає він.

Експерт вважає, що для відновлення співпраці з МВФ Україні буде потрібно реальний бюджет на 2013 р. і прагматична кредитно-грошова політика, яка стимулюватиме економічне зростання. А також проведення реформ в енергетичному секторі і житлово-комунальному господарстві, і подальша детінізація вітчизняної економіки.

Укладення угоди з МВФ важливо для України саме цього року. "За 2013 р. нашій країні належить погасити Міжнародному валютному фонду 5,6 млрд дол. основної суми заборгованості. Це більше половини всіх виплат по зовнішніх боргах держави в нинішньому році. З точки зору підтримки резервів НБУ на достатньому рівні і підживлення довіри інвесторів до України (адже Міністерство фінансів має намір зайняти на зовнішніх ринках 4 млрд дол.) нам вкрай важливо відновити співпрацю з фондом - нехай навіть при мінімальних обсягах кредитування", - відзначив Роман Шпек.

Фінансисти розраховують на продовження програми співпраці з МВФ ще в першому кварталі 2013 р.