ua en ru

Можливі санкції проти "Газпрому" нашкодять Україні навіть більше, ніж Європі, - Fitch

Можливі санкції проти ВАТ "Газпром" зашкодять українській стороні навіть більше ніж решті Європі.

Можливі санкції проти ВАТ "Газпром" зашкодять українській стороні навіть більше ніж решті Європі. Про це йдеться в звіті міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.

"Плани по проведенню тристоронніх переговорів між Україною, Росією та ЄС щодо транзиту газу показують, що Україна прагне уникнути зривів і негайне введення санкцій малоймовірно, якщо вони будуть перешкоджати газовим потокам в решту Європи. Навіть якщо Україна введе санкції, які припинять експорт російського газу через її трубопроводи, вплив на її (українську) власну енергетичну безпеку може бути більшим, ніж в решті Європи", - відзначають в Fitch.

При цьому аналітики відзначають, що Україна навряд чи накладе заборону на транзит російського газу, не намагаючись узгодити нові угоди. Однак закон "Про санкції" у будь-якому випадку створює загрозу санкцій, якщо ці зусилля не дадуть результату.

Водночас у Fitch відзначають, що заборона на транзит російського газу може підштовхнути ЄС до підтримки проекту "Газпрому", "Південний коридор".