ua en ru

Можливості одностороннього дострокового розірвання термінових депозитів потрібно обмежити, - УКБС

План заходів з виконання у 2012 р. Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні має бути розширений в частині активізації фінансово-кредитної та інвестиційної підтримки малого підприємництва. Так вважають в "Українському Кредитно-Банківському Союзі".

Мова йде про необхідність створення законодавчого підґрунтя для формування банківською системою довгострокового фінансового ресурсу з метою забезпечення потреб малого бізнесу. В УКБС наголошують, що його розвиток неможливий без доступних довгострокових кредитів. Протягом 2011 р. кількість виданих суб'эктам господарювання довгострокових кредитів зросла на 10 % (з 262 до 290 млрд.грн.). Але на думку банкірів розвиток кредитування підприємницького сектору можна пришвидшити.

Для забезпечення економіки довгостроковими фінансовими ресурсами варто запровадити на законодавчому рівні чітку диференціацію між строковими та поточними депозитами та умовами їх обслуговування.

Нині, згідно з законодавством, за договором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов'язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника. В УКБС наголошують, що за таких умов всі залучені банківською системою кошти населення (на початок року це 306 млрд.грн.) є коштами до запитання, що позбавляє економіку довгострокового кредитного ресурсу.

Розв'язати цю проблему можна за рахунок внесення змін до законодавства щодо чіткої диференціації вкладів та обмеження можливостей одностороннього дострокового розірвання строкових депозитів.

"Це сприятиме вирішенню нагальних загальнодержавних завдань - поновленню активного кредитування банківським сектором реальної економіки, у тому числі малого та середнього бізнесу", - зазначила Генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" Галина Оліфер.

Раніше НБУ вже опрацьовував пропозиції про визначення термінів виконання банком зобов'язань повернення вкладу та створення правових умов для зниження ризиків банку у разі дострокового розірвання строкового депозитного договору.