ua en ru

Можливість підписання УА між Україною і ЄС існує, але гарантій немає, - МЗС Литви

Можливість підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом існує, але гарантій немає. Таку думку висловив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс, пише "Комерсант-Україна".

"Така можливість (підписання СА) існує, але гарантії немає. Те ж стосується переходу України на другий етап виконання плану дії візової лібералізації: це досяжно, але не гарантовано, вам потрібно над цим працювати. І я про це говорив колегам у Києві, ставив в приклад ваших сусідів з Молдавії, які набагато далі просунулися в безвізовому діалозі. На місці українського керівництва я б приділив візовій сфері основна увага", - сказав Лінкявічюс.

Також він підкреслив, що скасування візового режиму - досяжна мета і що вона означає реальну євроінтеграцію для простих людей, які хочуть їздити в ЄС.

"Українці відчувають себе європейцями. Але нам би хотілося, щоб ваша країна належала до Європи не тільки з географічних, а й за іншими ознаками", - зазначив міністр.

Окремо Лінкявічюс підкреслив питання екс-прем'єра України Юлії Тимошенко.

"Україна повинна зняти всі підозри про те, що у вас існує вибіркове правосуддя. Вам слід враховувати, що справа Тимошенко для деяких європейських столиць стало символом, лакмусовим папірцем правової держави. Треба мати на увазі, що для деяких європейських держав це (звільнення Тимошенко) є умовою підписання СА. Поки є. Якщо Україна зробить кроки до того, щоб довести, що процеси йдуть у правовому полі, то це не буде проблемою", - сказав він.