ua en ru

Відшкодування зернового ПДВ почнеться з 1 жовтня 2014 року

Народний депутат Олег Кулінич (депутатська група "Економічний розвиток") пояснив суть домовленостей, досягнутих перед голосуванням за "антикризовий" законопроект № 4576 між урядом, фракцією УДАР і групою "Економічний розвиток" про принципи відшкодування ПДВ при експорті зерна.

"Оскільки в ЗМІ зустрічаються різночитання, а фінальної версії прийнятого закону все ще немає, поясню, про що ми домовилися перед голосуванням. З 1 квітня 2014 р по 1 жовтня 2014 діє редакція, запропонована урядом (ПДВ не відшкодовується нікому). Далі, з 1 жовтня 2014 (під новий урожай) ми повертаємося до варіанту, що прописаний в чинному на сьогодні Податковому кодексі: на відшкодування ПДВ при експорті зерна можуть розраховувати безпосередні сільгоспвиробники і перші покупці. Закінчення дії цієї норми не визначено. Сподіваюся більше ніяких обмежень вводитися не буде", - повідомив він.

Депутат навів цитату з стенограми вечірнього засідання Верховної Ради України 27 березня 2014:

"Шлапак О.В. І друга пропозиція стосується звільнення від ПДВ операцій з експорту зерна. Прийшли до наступного компромісу.

Цю норму звільнення від операцій... звільнення від податку на додану вартість операції з експорту зерна і технічних культур запровадити в тому форматі, в якому вона прописана в сьогоднішньому законі, не з 1 січня, а з 1 жовтня 2014 року.

Головуючий. Тобто це стосується тільки нового врожаю".