ua en ru

В ВООЗ планують виробити 2 млрд доз вакцини від COVID-19 до кінця 2021 року

В ВООЗ планують виробити 2 млрд доз вакцини від COVID-19 до кінця 2021 року Фото: вакцина від коронавірусу (freepik)
Автор: РБК-Украина

До кінця 2021 року в рамках програми міжнародного співробітництва, створеної під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), планується виготовити щонайменше 2 мільярди доз вакцини від коронавірусу. Також планується надати 245 мільйонів курсів лікування від COVID-19.

Про це йдеться в стратегічному плані розвитку програми ACT Accelerator, спрямованої на прискорення досліджень для вдосконалення тестів з виявлення коронавірусу, лікування інфекції і розробку противірусних вакцин, повідомляє Центр новин ООН.

Як зазначив під час брифінгу генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус, на сьогодні до ініціативи COVAX офіційно приєдналися 67 країн з високим і 92 країни з низьким рівнем доходів. Очікується, що найближчим часом угоду підпишуть ще 34 держави.

Гебреєсус запропонував міжнародній спільноті зосередити увагу на чотирьох основних пріоритетах.

"По-перше, не можна допустити подальшої ескалації кризи. По-друге, нам слід зосередити свої зусилля на захисті найвразливіших верств населення. По-третє, потрібно створювати умови, які дозволили б місцевим громадам ефективно захищати від вірусу себе самих. І, по-четверте, необхідно постійно відстежувати нові вогнища захворювання, ізолювати і лікувати інфікованих", - сказав він.

Глава ВООЗ підкреслив, що для успішної реалізації ініціативи ACT Accelerator необхідні великі інвестиції. Поточний дефіцит фінансування цієї програми становить 35 млрд доларів.

"На перший погляд, 35 мільярдів доларів - це величезні гроші. Однак, це менше одного відсотка від суми, яку уряди країн G20 вже зобов'язалися виділити в рамках пакетів внутрішніх економічних стимулів. Або, іншими словами, це приблизно стільки ж, скільки жителі Землі витрачають кожні два тижні на купівлю сигарет", - сказав Гебреєсус.

ВІн наголосив, що ВООЗ не закликає до благодійності - мова йде про виживання світової економіки.

"Вигода, отримана в результаті відновлення міжнародного туризму і торгівлі, швидко окупить вкладені інвестиції", - сказав глава ВООЗ.

Зазначимо, що у багатьох регіонах світу з настанням осені спостерігається зростання захворюваності коронавірусною інфекцією. У ВООЗ вважають, що повторного введення загальнонаціонального режиму самоізоляції, який призводить до повного паралічу економіки, можна уникнути.

Нагадаємо, фармацевтична компанія з польського Любліна оголосила про створення перших у світі ліків від коронавірусу COVID-19. Препарат створено на основі плазми пацієнтів, які одужали.

Раніше президент США Дональд Трамп заявив, що вакцина від COVID-19 з'явиться найближчим часом. За його словами, це займе від 4 до 8 тижнів.

ВООЗ не виключає, що жертвами COVID-19 стануть 2 млн осіб.