ua en ru

Війська Каддафі оточені в центрі Сирта, - ПНС

Збройні сили, вірні лівійському лідерові Муаммару Каддафі, оточені в центрі Сирта, рідного міста диктатора. Таку заяву зробив сьогодні один з командувачів військами Перехідного національної ради (ПНС) Лівії Абдул Салам Джавалла, передає Al-Jazeera. Представник ради також зазначив, що знаходяться в Сирті підрозділу чинять опір. За його словами, наступаючі використовують легке озброєння, так як в місті все ще залишилися мирні жителі.
Сили ПНС Лівії прорвалися до центру Сирта в минулі вихідні, 8-9 жовтня 2011 р. Перед початком настання місто зазнало інтенсивного обстрілу з танків і мінометів. Новий наступ почався через кілька годин після того, як Каддафі закликав мільйони лівійців вийти на вулиці, щоб протистояти перехідному уряду. При цьому Каддафі заявив, що ПНС не є законною владою Лівії.
Сірт, батьківщина Каддафі, розташований в 360 км від столиці країни Тріполі і вважається одним з останніх бастіонів прихильників полковника.
Нагадаємо, громадянська війна між прихильниками і супротивниками Каддафі спалахнула в лютому 2011 р. На стороні лівійської опозиції в конфлікт втрутилося НАТО після прийняття відповідної резолюції Ради Безпеки ООН. Наприкінці серпня за підтримки Північноатлантичного альянсу і його союзників супротивники колишнього режиму захопили столицю Лівії Тріполі. В даний час вони контролюють практично всю країну за винятком міст Бані-Валід, Сабха і Сірт.