ua en ru

Війна в Сирії: гуманітарні паузи у Східній Гуті не дотримуються

Війна в Сирії: гуманітарні паузи у Східній Гуті не дотримуються Фото: Східна Гута, Сирія (UNICEF)

Сирійські війська просуваються вглиб передмістя Дамаска

Незважаючи на введені Росією щоденні гуманітарні паузи, сирійські урядові війська просуваються вглиб передмістя Дамаска Східної Гути. Про це повідомляє в п'ятницю, 2 березня, "Сирійський наглядова рада з прав людини" (SOHR), штаб-квартира якого знаходиться в Лондоні, передає DW.

За даними правозахисників, сирійська армія вже захопила кілька сіл у Східній Гуті, ігноруючи резолюцію Радбезу ООН і гуманітарні паузи, про які заявила Москва.

У свою чергу, як заявив дитячий фонд ООН UNICEF, уряд Сирії, можливо, 4 березня впустить в один з районів Східної Гути колону з медикаментами і продовольством для 180 тисяч осіб. Між тим домовленості з режимом Асада про подальші поставки гуманітарної допомоги ще 200 тисяч жителів передмістя Дамаска і про евакуацію близько тисячі осіб у важкому стані досягти не вдалося, підкреслив представник фонду 2 березня.

Всього за даними UNISEF, число вкрай виснажених дітей у Східній Гуті за півроку зросла в десять разів.

В той же день канцлер ФРН Ангела Меркель (Angela Merkel) і президент США Дональд Трамп підкреслили, що Росія має "припинити участь у бомбардуваннях Східної Гути і вплинути на режим президента Сирії Башара Асада з метою завершення наступальних операцій на цивільні райони".

Крім цього, сирійський режим повинен бути притягнутий до відповідальності за триваюче погіршення гуманітарної ситуації в регіоні. Це стосується як застосування хімічної зброї режиму Асада, так і нападами його військ на мирних жителів і блокади, перешкоджає доставці гуманітарної допомоги.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, у Східній Гуті з 27 лютого щодня повинна діяти "гуманітарна пауза".