ua en ru

Війна в Сирії: армія Асада зайняла більше половини Східної Гути

Війна в Сирії: армія Асада зайняла більше половини Східної Гути Фото: Башар Асад (facebook.com/SyrianPresidency)

Таким чином було розділено навпіл територію, контрольовану повстанцями

Сирійські урядові війська 7 березня 2018 року взяли під контроль понад половину території району Східна Гута, розділивши навпіл територію, контрольовану повстанцями. Про це з посиланням на державні сирійські медіа та правозахисників повідомляє DW.

Як наголошується, намагаючись відбити останній бастіон повстанців поблизу Дамаска, підконтрольні президенту Сирії Башару Асаду війська посилили обстріли та бомбардування.

За даними Сирійського центру моніторингу дотримання прав людини, щонайменше 62 особи загинуло в середу, четверо з яких - діти. Причиною загибелі людей правозахисники називають бомбардування російської авіації, яка підтримує сирійські урядові війська.

Лікарі та місцеві мешканці скаржаться на інтенсивні обстріли та випадки задухи. Дехто звинувачує сирійську владу в хімічній атаці з використання хлорину в ніч на середу. Незалежного підтвердження цієї інформації немає. Як розповів хірург однієї з лікарень Східної Гути, в медзаклад доправили 29 дітей, яким було важко дихати.

Рада Безпеки ООН 7 березня провела засідання за зачиненими дверима щодо ситуації в Східній Гуті. Дипломати, зокрема, закликали до реалізації резолюції РБ ООН від 24 лютого, у якій вимагається встановлення щонайменше 30-денного перемир'я у Сирії та доставку гуманітарної допомоги цивільним особам, які її потребують. Спеціальний посланник ООН із питань Сирії Стаффан де Містура запропонував своє посередництво для переговорів із Москвою про відведення військ від Східної Гути. Інші дипломати його підтримали.

Нагадаємо, раніше ООН заявила, що планує відправити ще один конвой допомоги в обложений анклав Сирії в Східній частині Гути в четвер, після того як 14 із 46 вантажівок не змогли повністю розвантажити в понеділок через обстріл міста Дума.