ua en ru

Війна Росії проти України сповільнить зростання світової економіки і розжене інфляцію, - ОЕСР

Війна Росії проти України сповільнить зростання світової економіки і розжене інфляцію, - ОЕСР Фото: ОЕСР оцінила втрати світової економіки від війни Росії проти України (ssu.gov.ua)

Організація економічного розвитку і співробітництва (ОЕСР) очікує, що російське вторгнення в Україну може знизити глобальне зростання більш ніж на процентний пункт у 2022 році і додати 2,5 п.п. до інфляції. Однак збільшення державних витрат країнами ОЕСР близько 0,5% ВВП може знизити економічні наслідки війни приблизно наполовину.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на ОЕСР.

Оскільки Європа сильно залежить від російського імпорту енергоносіїв, негативний вплив війни на економіку єврозони може скласти до 1,4%, а в США - близько 0,9%, підрахувала ОЕСР в аналізі економічних наслідків війни.

Хоча на Росію і Україну припадає всього 2% світового ВВП, вони мають величезний вплив на енергетичний і товарний ринки як великі виробники сировини, що використовується у всьому, від каталітичних нейтралізаторів для автомобілів до добрив.

Оскільки стрибки цін на енергоносії і сировинні товари чинять новий тиск на і без того зростаючу інфляцію, ОЕСР заявила, що центральні банки повинні зосередитися на нормалізації грошово-кредитної політики, хоча більш повільні темпи будуть виправдані в країнах, де економічні наслідки війни є найбільш серйозними.

Перед лицем різкого зростання цін на енергію і продукти харчування багато урядів роздали субсидії споживачам і підприємствам, а деякі також ввели контроль над цінами або знизили збори і податки. ОЕСР заявила, що уряди повинні бути обережні, щоб такі заходи були тимчасовими і цілеспрямованими.