ua en ru

Війна проти України обійшлася "Газпрому" в 6 млрд дол., - Яценюк

Війна проти України обійшлася "Газпрому" в 6 млрд дол., - Яценюк Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк

Війна проти України обійшлася російському монополісту "Газпрому" в цілому в 6 млрд дол. Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк сьогодні під час засідання Кабінету міністрів України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Війна проти України обійшлася в цілому "Газпрому" в 6 млрд доларів... Нагадаю, починалося все із 500 доларів, потім 350, сьогодні ціна вже 250 доларів за 1 тис. куб м. газу, який ми можемо купувати в тому числі й у північного сусіда", - сказав Яценюк.

При цьому прем'єр зазначив, що ту схему, яку побудувала Україна, можна назвати енергетично незалежною. За його словами, сьогодні в Україні є диверсифікований ринок природного газу. Також прем'єр додав, що Україна відмовилася від посередників.

"Ми торік заощадили 3,4 млрд доларів США, недоплативши російському "Газпрому" ту суму, яку "Газпром" думав, що отримає за контрактом. Але через те, що ми зайняли жорстку юридичну та економічну позицію, російський "Газпром" недоотримав доходи, які хотів стягнути з українських платників податків, і на ці гроші купити нові танки і ракети... Війна проти України обійшлася "Газпрому" в цілому мінус 6 млрд доларів", - заявив Яценюк.

Нагадаємо, раніше Яценюк висловлював надію, що два позови до "Газпрому" у Стокгольмському арбітражі будуть завершені у 2015 році.