ua en ru

Вовк: НКРЕКП спільно з урядом вирівнюють ціни на енергоносії

Вовк: НКРЕКП спільно з урядом вирівнюють ціни на енергоносії

Національна комісія з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) спільно з урядом вирівнюють ціни на енергоносії. Про це голова комісії Дмитро Вовк заявив в інтерв'ю українським ЗМІ.

Зокрема, він підкреслив, що на початку минулого року НКРЕКП, а пізніше і уряд, взяли на себе місію по вирівнюванню цін для різних категорій споживачів.


Вовк зазначив, що коли будуть прямі взаємовідносини споживач-постачальник, ціни будуть навіть нижчы, ніж зараз прийняті Кабінетом міністрів. Тому що буде кон'юнктура ринку, яка визначить рівень цін, вважає голова комісії.

"Було прийнято рішення про поетапне - 5 етапів підвищення до прогнозної ціни, яка покриває собівартість. Пізніше було прийнято рішення НКРЕКП по газу. Ми вперше встановили для підприємств теплокомуненерго єдину ціну на газ. Для виробництва електричної енергії, теплової енергії для населення і для теплової енергії для промисловості. Хоча раніше ці три ціни були різні. Паралельно з підвищенням тарифів з минулого року працює адресна система субсидій, яка демпфує підвищення тарифів для тих, хто не має достатньо коштів для оплати таких послуг", - прокоментував Дмитро Вовк.

У квітні НКРЕКП затвердила методику розрахунку оптово-ринкової ціни на електроенергію, яка базується на європейському індексі ціни вугілля. За словами Дмитра Вовка, формальною причиною була рекомендація Антимонопольного комітету.

"Якщо говорити по суті, то з моменту формування існуючої моделі ринку єдиного покупця не було нормативного документа, який визначав би порядок розрахунку ОРЦ. Що входить до ОРЦ? У ОРЦ входять ті компоненти, які були регламентовані, і ті, які не були регламентовані. Нерегламентованими до моменту затвердження цієї методики ОРЦ були тарифи теплової генерації. І до моменту затвердження цього документа не було порядку перегляду ОРЦ. Тобто його регулярність, підходи до перегляду відсутні. Тому для того, щоб була прогнозованість, були визначені правила, які можна критикувати або підтримувати, Комісія прийняла методику ОРЦ", - зазначив глава НКРЕКП.

Нагадаємо, з 1 травня в Україні була впроваджена єдина ціна на природний газ, яка тепер розраховується за формулою на основі прогнозної ціни газу на німецькому газовому хабі NCG. У квітні НКРЕКП затвердила методику розрахунку оптово-ринкової ціни на електроенергію, яка базується на європейському індексі ціни вугілля.