ua en ru

СхідГЗК може зупинити виробництво у IV кварталі 2013 р., якщо "Енергоатом" відмовиться викупити весь обсяг урану

ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (м. Жовті Води, Дніпропетровська обл.) може зупинити виробництво у IV кварталі 2013 р. у разі, якщо НАЕК "Енергоатом" не викупить у комбінату весь запланований до виробництва обсяг концентрату урану. Про це йдеться в доповіді в.о. генерального директора СхідГЗК Олександра Сорокіна, опублікованому в газеті "Атомник України".

Згідно з доповіддю, з боку "Енергоатому" надійшла пропозиція, яка забезпечує реалізацію в 2013 р. уранового концентрату в загальному обсязі тільки 870 т, що менше затвердженої виробничої програми СхідГЗК на 20%.

Крім того, у пропозиції НАЕК ціна на урановий концентрат в 2013 р. повинна бути без урахування щорічного підвищення на 1,5%, як передбачено умовами довгострокового договору.

З метою недопущення зупинки уранового виробництва, як йдеться в доповіді, СхідГЗК змушений був підписати додаткову угоду до довгострокового договору в редакції "Енергоатому".

Ця угода забезпечує фінансування виробничої діяльності підприємства тільки до жовтня 2013 р.

"Невирішення остаточного питання реалізації в 2013 р. всього обсягу виробленого уранового концентрату (1,05 тис. т) може призвести до зупинки виробничої діяльності комбінату в IV кварталі поточного року з відповідними негативними наслідками як для підприємства, так і для Дніпропетровської та Кіровоградської регіонів", - йдеться в доповіді Сорокіна.

В даний час СхідГЗК разом з "Енергоатомом" продовжує роботу щодо вирішення даного питання на рівні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.