ua en ru

Відновлення світової економіки сповільнюється, а зростання в країнах, що розвиваються, залишається більшим,- річний огляд Сіньхуа

Від середини поточного року спостерігається помітне уповільнення темпів зростання світової економіки, а в майбутньому році це зростання, як очікують, буде ще повільнішим; економічний приріст, за припущеннями, скоротиться від 3,6% цього року до 3,1% в наступному. Про це, з посиланням на доповідь Департаменту ООН з економічних і соціальних питань, йдеться в річному економічному огляді Сіньхуа.

Здійснювана розвиненими країнами політика економічного стимулювання приборкала фінансову кризу та запобігла подальшому спадові економіки, однак проблеми структурного характеру за короткий час врегулювати не можна. Директор відділу ООН з глобального економічного моніторингу Хун Пінфань вказав, що розвинутим країнам буде потрібен ще тривалий час для відновлення, і низький економічний приріст, цілком ймовірно, стане реальним викликом розвиненим державам у наступні роки.

Хоча економічний спад у США завершився в червні 2009 р., проте їхня фінансова система досі не змогла відновитися, ринок нерухомого майна все ще на найнижчій точці росту, фінансовий тягар залишається важким, рівень безробіття майже безперервно збільшується. Ці негативні фактори стримують споживання та інвестиції в країні.

Чимало економістів вказують на можливість довготривалої депресії американської економіки та дефляції. При цьому, щоправда, деякі діячі оптимістично дивляться на економічні перспективи США і вказують, що завдяки збільшенню прибутків американських підприємств з виробництва товарів і новим заходам з економічного стимулювання, економічна ситуація в країні в наступному році може виявитися не такою вже й поганою.