ua en ru

Питання членства України в ЄС не стоїть на порядку денному, - британський парламентарій

Питання про членство України в Європейському союзі (ЄС) не стоїть на порядку денному, вважає член парламенту Великобританії, голова міжпартійної парламентської групи по Україні Джон Виттингдэйл.

Питання про членство України в Європейському союзі (ЄС) не стоїть на порядку денному, вважає член парламенту Великобританії, голова міжпартійної парламентської групи по Україні Джон Виттингдэйл. Про це він повідомив сьогодні в інтерв'ю радіостанції "Голос Росії".

"Україні ніхто не пропонував членства в Євросоюзі в осяжному майбутньому, це дуже довгострокова мета, при цьому Київ не повинен розвивати тісні відносини з Росією незалежно від того, як будуть розвиватися переговори з Брюсселем, - вважає він.

"Ніхто не говорив про те, що Україна може вступити в ЄС у якому-небудь найближчому майбутньому, хоча це питання обговорювалося в рамках угоди про асоціацію та про поглиблену всеохоплюючу угоду про вільну торгівлю. Я хотів би сподіватися, що така угода ще можлива, але питання про членство в ЄС не стоїть на порядку денному зараз, і я думаю, що це дуже довгострокова мета", - додав він.

Він зазначив, що сьогодні Київ повинен підтримувати тісні стосунки і з Росією, і з Євросоюзом.

"Україна в силу свого географічного положення та економічних зв'язків повинна мати близькі стосунки з Росією. Це найбільший торговий партнер і географічний сусід, в Україні значна кількість російськомовного населення. Незалежно від результату (дискусії про асоціацію з ЄС), ясно, що Україні доведеться підтримувати відносини з Росією. Я сподіваюся, що ми зможемо знайти вихід, який дозволить Україні зберегти тісні відносини і з Росією, і з ЄС", - заявив парламентарій.

Виттингдэйл підкреслив, що нині необхідно зосередитися не на питаннях інтеграції з ким би то не було, а вирішити проблему економічної допомоги Україні, і тут також необхідна взаємодія з Росією.

"Економіка України знаходиться в жахливому стані. Найбільш правильним варіантом вирішення проблеми, я думаю, стало б надання пакету МВФ, щоб допомогти країні просунутися вперед. Але я також сподіваюся на співпрацю з Росією. Я сподіваюся, що Росія запропонує допомогу по стабілізації та захисту української економіки", - зазначив Виттингдэйл.