ua en ru

Волиняни заборгували за газ понад 130 мільйонів гривень, "Волиньгаз"

Заборгованість за газ серед населення області, у порівнянні з минулим роком, зросла майже на 37%. За оперативними даними, загальна сума заборгованості волинян за блакитне паливо становить понад 130 мільйонів гривень. Тенденцію постійного зростання кількості боржників в першу чергу спровокувало різке збільшення ціни на блакитне паливо, повідомляє прес-служба "Волиньгазу".

У той же час, наголошується, що не завжди неплатоспроможність є вирішальним фактором. Традиційно, левова частка споживачів, які заборгували за газ великі суми – це жителі міста Луцька та наближених до обласного центру "царських сіл" з великими площами домоволодінь. Такі споживачі тривалий час не сплачують за енергоносій, а також всіляко намагаються уникнути візиту співробітників газового підприємства для звірки даних лічильників. Тільки на Луцьк та Луцький район припадає понад 40% заборгованості, що є в області.

Так, згідно з Кодексом газорозподільних систем, ПАТ "Волиньгаз" за поданням газопостачальної компанії "Волиньгаз Збут" проводить заходи щодо припинення розподілу газу споживачам, які не дотримуються умов договору і не платять за спожите паливо. З початку року товариством були припинені постачання блакитного палива для 730 споживачів. Крім того, понад 400 власників домоволодінь, за якими сума боргу перевищила 5 тис. гривень та більше 7 тисяч споживачів, які заборгували понад тисячу гривень, отримали від компанії-постачальника повідомлення про припинення газопостачання у випадку несплати заборгованості. Загальна сума боргу попереджених про відключення осіб сягає майже 40 мільйонів гривень.

"В умовах досить складної економічної ситуації припинення газопостачання – це останній вимушений крок, до якого суспільство вдається після отриманого подання від газопостачального підприємства і після ігнорування численних попереджень про відключення. Щоб уникнути таких неприємностей ми кожен раз рекомендуємо споживачам, які не мають можливості сплатити за газ, звернутися за допомогою в управління соцзахисту та оформити субсидії, а також укласти договір на реструктуризацію. Однак, практика показує, що споживачі, які заборгували великі суми – жителі чималих котеджів за містом, в одну мить сплачують суму боргу, але тільки після того, як залишаються за крок до припинення газопостачання", - розповідає комерційний директор ПАТ "Волиньгаз" Андрій Карпомиз.

Також у прес-службі відзначили, що деякі боржники відмовляються від конструктивного діалогу. Їх звернення до компанії відбувається вже після того, як припинено газопостачання. Варто зауважити, що процес відновлення газопостачання здійснюється тільки після 100% оплати боргів за газ та компенсації витрат працівників газової компанії на роботи з припинення та подальшого відновлення газопостачання.