ua en ru

Волинець: 50% бюджетних коштів, що виділяються на безпеку шахт, йдуть на відкати чиновників

Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець заявив, що безпека праці на державних шахтах страждає через нецільове використання коштів, що виділяються. На його думку, програми, направлені на підвищення рівня безпеки шахт, що субсидуються державою, дуже слабо фінансуються, а від тієї суми, що виділяється - 50% йдуть на відкати чиновників, повідомляє прес-служба Волинця.

"Слід розуміти, що приватні власники у себе не крадуть, тому там легко реалізувати подібні програми, чого не скажеш про державні підприємства, де активно розкрадаються бюджетні кошти", - відзначає Волинець.

У теж час, глава профспілки гірників України вважає, що досвід приватних компаній, що успішно впроваджують програми з підвищення безпеки праці шахтарів, може стати поштовхом для реалізації подібних заходів і на державних шахтах.

Наприклад, відзначає експерт, профспілки готові активно підтримувати ініціативи подібні тій, що зробив гірничо-металургійний холдинг "Метінвест". Адже лише на одному об'єднанні "Краснодонвугілля" на реалізацію програми по охороні праці "Метінвест" цього року виділило 80 млн грн. А на підприємства вугільної галузі державної власності в цілому виділяється лише половина цієї суми, 50% якою вирушає на відкати.

Як повідомлялося, керівництво ПАТ "Краснодонвугілля" визначило комплекс заходів, які будуть мають забезпечити максимально високий рівень безпеки праці шахтарів підприємства. Ці заходи будуть направлені на додаткове охолодження повітря, на максимальну автоматизацію систем контролю місцезнаходження людей і обладнання під землею, а також на додаткове навчання працівників шахти техніці безпеки.
Також прийнято рішення, що гірників "Краснодонвугілля" преміюватимуть за дотримання правил техніки безпеки і заохочувати за активну роботу в області охорони праці, мотивуючи тим самим гірників відповідально відноситься до вимог техніки безпеки.
"Краснодонвугілля" - одна з найбільших вугільних компаній України з видобутку і збагаченню коксівного вугілля марок "Ж" і "К", об'єднує сім шахт і шахтоуправлінь, дві збагачувальні фабрики, а також сервісні підрозділи. У компанії працює 15 тис. людей.