ua en ru

Volkswagen має намір придбати автодилера Porsche Holding Salzburg за 3,3 млрд євро

Власники Porsche Holding Gesellschaft mbH (Зальцбург) прийняли рішення виконати пут-опціон і продати німецькому автоконцерну Volkswagen (VW) найбільшу в Європі дилерську мережу Porsche Holding Salzburg (PHS). Компанія буде продана за фіксованою ціною в 3,3 млрд євро. Очікується, що операція завершиться в першій половині 2011р., але не пізніше 30 вересня 2011 р. Відповідна інформація міститься в опублікованому сьогодні прес-релізі VW, передає РБК. У ньому також сказано, що передача PHS у власність VW була передбачена досягнутої минулого року домовленістю між компаніями.
Нагадаємо, що в 2009 р. холдинг Porsche SE опинився в скрутній фінансовій ситуації через накопичення боргів, які стали наслідком спроби придбати повний контроль над Volkswagen, в результаті чого сім'ї Порше і Пієх (основні акціонери Porsche AG) погодилися на продаж PHS. Дилерська мережа PHS була протягом довгого часу "дійною коровою" кланів Порше і Пієх, так як мала ексклюзивним правом на продаж всіх автомашин, вироблених групою Volkswagen в Австрії, а також у Центральній та Східній Європі.
Згідно з повідомленням VW, австрійська дилерська мережа продала 421 тис. нових автомобілів і виручила 12,2 млрд євро за фінансовий рік, що завершився 31 березня 2010 р. Таким чином, PHS досягла "вище середніх" показників прибутковості. Як зазначив головний виконавчий директор німецького автоконцерну Мартін Вінтеркорн, PHS збереже свій статус, всі активи і всі бренди.
Volkswagen Group є одним з найбільших світових автовиробників. Компанія випускає автомобілі під брендами Volkswagen, Audi, Seat, Skoda. Крім того, Volkswagen володіє контрольним пакетом акцій шведського виробника вантажівок Scania. На даний час Volkswagen об'єднується з виробником спорткарів Porsche. Спочатку створення інтегрованої групи було намічено на 2011 р., проте останнім часом в угоді з'явився ряд юридичних і податкових питань, які можуть затримати злиття автовиробників.