ua en ru

Військових прокурорів у добровольчих батальйонах немає і бути не може, - ГПУ

Військових прокурорів у добровольчих батальйонах немає і бути не може, - ГПУ Джерело фото:inforesist.org

В Україні військових прокурорів у добровольчих батальйонах немає і бути не може. Про це йдеться в повідомленні управління зв'язків з громадськістю та засобами масової інформації Генпрокуратури України у відповідь на заяву кандидата в народні депутати від "Народного фронту", радника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенко.

"Нагадаю, в липні був прийнятий закон, який зобов'язує військову прокуратуру відправляти в кожну частину військового прокурора, але я цього не бачив... Якщо в кожному батальйоні на 400-500 людей буде військовий юрист, у нас не буде злочинів", - зазначав учора в ефірі телеканалу "24" радник глави МВС.

Управління зв'язків із громадськістю та засобами масової інформації Генпрокуратури України опублікувало кілька уточнень з приводу ситуації навколо добровольчих батальйонів:

1. Всі утворені в системі внутрішніх справ добровольчі батальйони патрульно-постової служби спеціального призначення не є військовими формуваннями Збройних сил України, діють винятковл і в межах вимог Закону України "Про міліцію", тобто апріорі не підпадають під юрисдикцію статутів ЗСУ, а також під нагляд органів військової прокуратури, повноваження якої чітко виписані у згаданому законі (прийнятому насправді не в липні, а в серпні поточного року). "Тому не дивує, чому Антон Геращенко не побачив у кожному міліцейському батальйоні військового прокурора, оскільки, відповідно до згаданого закону, їх там немає і не може бути;

2. Від кінця серпня в зоні проведення АТО діють чотири військові прокуратури на правах гарнізонних і управління нагляду за додержанням законів об'єднаними силами АТО військової прокуратури Південного регіону.

Нагадаємо, військова прокуратура Південного регіону напередодні пред'явила підозру командиру роти батальйону "Прикарпаття" в непокорі начальству.