ua en ru

Військові США і Росії провели консультації щодо Сирії

Військові США і Росії провели консультації щодо Сирії Фото:консультації щодо Сирії

Як повідомив прес-секретар відомства Пітер Кук, дискусії були спрямовані на виконання конкретних заходів щодо забезпечення безпеки польотів військової авіації Росії і міжнародної коаліції

Військові США і Росії провели другий раунд консультацій щодо запобігання можливих інцидентів між літаками двох країн в ході операції проти угруповання "Ісламська держава" в Сирії. Про це повідомив прес-секретар Пентагону Пітер Кук, дискусії по відеозв'язку тривали близько півтора годин, передає ТАСС.

"Увага на переговорах була сконцентрована на тих кроках, які можуть бути зроблені літаками Росії і коаліції, створеної для боротьби з угрупуванням "Ісламська держава", щоб забезпечити безпечне проведення повітряної операції в небі над Сирією", - зазначив Кук.

За його словами, "дискусії були професійними і були спрямовані виключно на виконання конкретних заходів щодо забезпечення безпеки польотів військової авіації Росії і міжнародної коаліції. "У ході переговорів був досягнутий прогрес, і США погодилися продовжити дискусії з Росією в найближчому майбутньому", - повідомив прес-секретар Пентагону.

Під час першого раунду консультацій, які проходили по відеозв'язку 1 жовтня, співробітники Пентагону представили російським колегам ряд пропозицій, що стосуються порядку повідомлення сторін про дії в Сирії і спрямованих на запобігання конфліктів. Російська сторона також висловила свої побажання.

У п'ятницю, 9 жовтня, офіційний представник міністерства оборони РФ генерал-майор Ігор Конашенков повідомив, що російською стороною "підготовлено проект спільного міжвідомчого документа щодо заходів запобігання можливих інцидентів в повітряному просторі Сирії між військовими літаками Росії і коаліції, очолюваної США". Документ "був оперативно направлений за встановленими каналами зв'язку американській стороні", - додав представник Міноборони.

Російські Повітряно-космічні сили 30 вересня почали наносити удари по об'єктах терористів в Сирії, діючи на прохання президента САР Башара Асада. Крім авіації, Росія застосувала крилаті ракети великої дальності "Калібр", запущені з чотирьох кораблів Каспійської флотилії ВМФ РФ. Брати участь в наземній операції на території Сирії Росія не планує.

Нагадаємо, раніше повідомлялося США і РФ проведуть переговори з безпеки польотів у повітряному просторі Сирії.