ua en ru

"Військові паради" ДНР/ЛНР 9 травня порушують мінські угоди, - МЗС України

"Військові паради" ДНР/ЛНР 9 травня порушують мінські угоди, - МЗС України Фото: проходження військової техніки в центрі Донецька, 9 травня 2015 р

МЗС очікує реакції з боку ОБСЄ

Міністерство закордонних справ України розцінює проведення військових парадів" у самопроголошених республіках на Донбасі 9 травня як порушення мінських угод. Про це йдеться в заяві МЗС.

"У дні святкування світом 70-ї річниці Перемоги над нацизмом незаконними збройними формуваннями в окремих районах Донецької і Луганської областей України проведена демонстрація важкої військової техніки і озброєння. Розглядаємо підготовку і проведення 9 травня ц. р. в Донецьку і Луганську т. н. "військових парадів", під час яких були продемонстровані 155 мм гаубиці 2А65 "Мста-Б", 122 мм гаубиці 2С1 "Гвоздика", реактивні системи залпового вогню БМ-21 "Град", а також інша військова техніка, зокрема, зенітно-ракетні комплекси "Стріла-10", танки Т-72, БТР-80, БМП-1, як грубе порушення пункту 2 "Комплексу заходів по виконанню мінських угод" від 12 лютого цього року", - йдеться в заяві.

МЗС розцінює це як провокацію, яка поставила під загрозу реалізацію мінських угод.

"Україна закликає світове суспільство прийняти рішучі заходи на підтримку виконання мінських домовленостей. Також закликаємо Російську Федерацію засудити безвідповідальні дії бойовиків, спрямовані на зрив мирного процесу. Очікуємо невідкладної реакції з боку ПММ ОБСЄ на факти очевидного повернення бойовиками важких озброєнь в заборонені "Комплексом заходів" зон безпеки", - додали в МЗС.

Нагадаємо, 9 травня у самопроголошених Донецької та Луганської "народних республіках" пройшли "військові паради", присвячені Дню Перемоги.