ua en ru

Військові медики обговорили актуальні проблеми медичного забезпечення антитерористичної операції

Військові медики обговорили актуальні проблеми медичного забезпечення антитерористичної операції Фото: в. о. міністра охорони здоров'я Віктор Шафранський

В ході всеукраїнської міжвідомчої науково-практичної конференції "Медичне забезпечення антитерористичної операції: науково-організаційні та медико-соціальні аспекти" було представлено понад 50 наукових доповідей щодо особливостей надання медичної допомоги пораненим, медичного забезпечення військовослужбовців, стану та проблем взаємодії різних гілок влади й економіки при забезпеченні потреб військової медицини

Конференція відбулася на базі Національного військово-медичного клінічного центру Міністерства оборони України 14-15 червня. У ній взяли участь представники Верховної Ради, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров'я, Служби безпеки України, практикуючі лікарі, профільні асоціації.

За словами в. про. міністра охорони здоров'я Віктора Шафранського, конференція сприятиме обміну досвідом та покращення розвитку медицини в країні в цілому.

"Я абсолютно переконаний, що ці два дні в науковій роботі, вони дадуть хороший поштовх нашому подальшому розвитку. Тому що догоспітальний етап вимагає опрацювання, медико-психологічна реабілітація учасників АТО, а у нас їх сьогодні 70 тисяч осіб, вона вимагає опрацювання, як на мене це дуже хороший приклад співпраці і Міністерства, і Національної академії медичних наук та Комітету з питань охорони здоров'я Верховної Ради, і медиків Міністерства оборони, і ми будемо рухатися вперед для того, щоб вирішувати це дуже важливе завдання", - сказав Шафранський

Учасники конференції відзначили як позитивні результати роботи останніх двох років в умовах бойових дій, які вже зараз дозволяють зберігати більше життів поранених і проводити їх біль якісну реабілітацію, так і нагальні проблеми, зокрема, не повністю задоволені потреби в обладнанні, ліків, перев'язувальних матеріалах.

Так, для рішення цих проблем у своїй доповіді президент Асоціації "Виробники ліків України" Петро Багрій запропонував створити мобілізаційний резерв лікарських засобів та медичних виробів, як невід'ємної складової матеріального резерву для забезпечення потреб України в особливий період.

"Ідеально було б, якщо б цей резерв розміщувався у госпіталях та лікарнях, там, де медики надають допомогу пораненим. Але їх облаштування та створення належних умов для зберігання ліків вимагає значних коштів. Тому ми пропонуємо створити такі резерви на вітчизняних фармацевтичних підприємствах. Держава повинна визначити перелік цих ліків, витратні норми на них і здійснити закупівлю. У свою чергу виробники ліків беруть на себе обов'язок зберігати ці ліки в належних умовах, постійно оновлювати їх таким чином, щоб не минав термін придатності, і на першу ж вимогу держави постачати їх в зону бойових дій або надзвичайної ситуації, туди, де це потрібно", - розповів про суть пропозиції Петро Багрій.

Крім того, учасники конференції вирішили включити цю пропозиції до переліку, який буде наданий в органи влади, в першу чергу до Кабінету міністрів України, за результатами конференції.