ua en ru

Військові інженери США попереджають про ризик обвалення греблі в Мосулі

Військові інженери США попереджають про ризик обвалення греблі в Мосулі Фото: гребля в іракському місті Мосул

На думку експертів, прорив греблі загрожує мільйонам людей, що живуть нижче за течією річки Тигр

Гребля іракському місті Мосул під загрозою руйнування. Такі дані військових інженерів США оприлюднив парламент Іраку, передає Радіо Свобода.

На думку експертів, прорив греблі загрожує мільйонам людей, що живуть нижче за течією річки Тигр.

Проблеми з обслуговуванням греблі, які виникли, зокрема, і через нетривалий захоплення Мосула в 2014 році угруповання "Ісламська держава", додалися до конструктивних недоліків об'єкта, побудованого на нестійкій основі.

"Вся зібрана в минулому році інформація показує, що гребля в Мосулі значно вище ризик руйнування, ніж спочатку припускали. Зараз цей ризик вище, ніж це було рік тому", - йдеться в дослідженні Інженерного корпусу армії США.

Зазначимо, побудовану в 1984 році греблю іракський уряд постійно зміцнював шляхом додавання цементу в порожнини, які виникали внаслідок тиску. Заповнення швів впродовж останніх років здійснюється не так часто, як необхідно, оскільки угруповання "Ісламська держава" зберігає контроль над заводом, який виробляє бетон для греблі.

Раніше повідомлялося, що Іраку необхідно 1,56 млрд доларів в 2016 році, щоб впоратися з наслідками гуманітарної кризи викликаного війною з терористичним угрупуванням "Ісламську державу".