ua en ru

Військова прокуратура завершила розслідування у справі роти "Торнадо"

Військова прокуратура завершила розслідування у справі роти "Торнадо" Фото: бійці роти "Торнадо"

Підозрюваним дали доступ до матеріалів справи для ознайомлення

Головна військова прокуратура завершила досудове розслідування частини епізодів у кримінальному провадженні щодо бійців роти "Торнадо". Про це йдеться в повідомленні прес-служби Генеральної прокуратури України (ГПУ).

"Головною військовою прокуратурою Генеральної прокуратури України завершено досудове розслідування у частині доведених в даний час епізодів у кримінальному провадженні, в якому міліціонери роти патрульної служби міліції особливого призначення "Торнадо" ГУМВС України в Луганській області підозрюються в створенні злочинної організації та скоєнні, як члени цієї злочинної організації, на території Луганської області в зоні проведення антитерористичної операції, у період з грудня 2014 року по червень 2015 року, тяжких і особливо тяжких злочинів", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що бійці "Торнадо" підозрюються у злочинах за ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу), ч. 3 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2 ст. 127 (катування), ч. 2 ст. 153 (насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом), ч. 2 ст. 342 (опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві), ч. 3 ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) КК України.

Восьми підозрюваним у даному кримінальному провадженні, яким раніше обраний запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, та їх захисникам надано доступ до матеріалів досудового розслідування для ознайомлення.

Нагадаємо, скандал навколо роти "Торнадо", яка брала участь в антитерористичній операції (АТО), виник у червні 2015 р. Тоді на той момент губернатор Луганської області Геннадій Москаль попросив розформувати роту і вивести її з регіону за ряд злочинів. На початку липня в ГПУ повідомили, що докази злочинів бійців "Торнадо" фактично зібрані.