ua en ru

Військова прокуратура просить МЕРТ ввести санкції проти низки виробників міндобрив

Військова прокуратура просить МЕРТ ввести санкції проти низки виробників міндобрив Фото: ГПУ (РБК-Україна)

Підприємства нелегально постачали добрива на територію окупованої Донбасу

Головна військова прокуратура звернулася в Міністерство економічного розвитку і торгівлі України з вимогою накласти санкції на ряд виробників мінеральних добрив. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

Так, згідно ст. 37 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" наказами МЕРТ від 19.09.2017 № 1383 і № 1382 до суб'єктів господарської діяльності Російської Федерації та їх контрагентам в Україні Головна військова прокуратура ГПУ звернулася в МЕРТ з вимогою накладення санкцій на ряд виробників міндобрив.

Повідомляється, що вимоги ГПУ складені на підставі доказів, отриманих у кримінальному провадженні за фактом ведення РФ агресивної війни проти України і фінансування терористичних організацій "Донецька народна республіка" і "Луганська народна республіка".

Також з урахуванням інформації Служби безпеки України, за проведення дій, які можуть зашкодити інтересам національної економічної безпеки, застосована спеціальна санкція у вигляді тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності.

Встановлено, що зазначені підприємства здійснювали постачання азотних добрив (аміачна селітра) на тимчасово непідконтрольні Україні території Донецької і Луганської областей через припинені і заборонені урядом пункти пропуску на російсько-українському кордоні.

Також встановлено, що кошти, отримані учасниками терористичних організацій ДНР і ЛНР в результаті розмитнення переміщених мінеральних добрив, використовуються для фінансування діяльності незаконних збройних формувань.

Нагадаємо, раніше посол України Ігор Кизим заявив, що Україна може ввести санкції проти деяких компаній з Білорусі, які постачають продукцію в окремі райони Донецької і Луганської областей.