ua en ru

Військова окупація Криму Росією (оновлюється)

Рада Федерації РФ 1 березня 2014 р. о 17:21 підтримала звернення Президента Росії Володимира Путіна про використання Збройних Сил РФ на території України - в Криму - до нормалізації обстановки.

Рада Федерації РФ підтримала звернення Президента Росії Володимира Путіна про використання Збройних Сил РФ на території України - в Криму - до нормалізації обстановки.

Станом на 11:00 прес-служба Держприкордонслужби повідомляє, що російський спецназ скоїв напад на Керченський загін морської охорони та відділ прикордонної служби "Керч". Згідно з повідомленням, вчора в 22:30 група спецназівців здійснила напад на відділ прикордонної служби "Керч", який є первинним підрозділом охорони державного кордону на керченському напрямку. Вони вибили вікна, двері, знищили засоби зв'язку і автоматизовані робочі місця в кабінетах підрозділу. Також напад стався і на Керченський загін морської охорони. З метою запобігання захоплення корабельно-катерний склад з штатним озброєнням були переведені у порти Одеса та Бердянськ.

Військові РФ чинять моральний і фізичний тиск на українських прикордонників. Про це повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби України.

Держприкордонслужба заявляє про постійні напади на свої підрозділи військовими Російської Федерації. "Системні напади відбувалися групами до 100 спеціально екіпірованих військовослужбовців Росії", - заявляють у Держприкордонслужбі.

Протягом доби загальна обстановка характеризувалася тотальним нападами на підрозділи Державної прикордонної служби України. При цьому особливо активно захоплення почалися після заяви голови ВР Криму Володимира Константинова про непоступливість прикордонників і активному опорі рішенням новопризначеної влади Криму, йдеться в повідомленні.

О 20:20 жодне військове містечко в Криму не було здано військовим РФ, про це повідомив заступник головкому внутрішніх військ України.

Станом на 18:40 кримське управління Внутрішніх військ МВС України спростовує інформацію про блокування військової частини 3055 в Євпаторії.

Близько 18:20 у Керчі російські військові оточили базу українських морських піхотинців А-0669.

За повідомленням Держприкордонслужби, близько 18:00 в Криму захоплені штаби Азово-Чорноморського регіонального управління та Сімферопольського прикордонного загону Держприкордонслужби України.


Live streaming video by Ustream

О 15:50 в кримських ЗМІ з'явилася інформація, що Штаб Військово-морських сил України у Севастополі сьогодні, приблизно о 13:00, залишили без електроенергії, а також відключили світло в сусідніх будівлях.

Станом на 14:15 Міноборони України заявляє про блокування озброєними бійцями в смт Перевальне 36-ї окремої бригади берегової охорони ВМС ЗС України.

В 13:20 прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що уряд виділить кошти для підвищення обороноздатності Збройних Сил України.

Як стало відомо у 12:20, в Криму 36-я бригада Збройних сил України, яка базується в с. Перевальному і в найближчі години може бути атакована російським спецназом, "буде стояти на смерть". Зазначимо, українських військових вимагають скласти зброю.

В 12:10 російські війська залишили загін морської охорони Державної прикордонної служби України в Севастополі. Зараз вулиці, на яких ще вчора стояли російські Бтри, порожні. Залишився тільки російський прапор.

Сьогодні вранці морських піхотинців ВМС України ультиматум-скласти зброю пред'явили заступник командувача Південним військовим округом і заступник командира 810-ї бригади морської піхоти ЧФ РФ, які знаходяться зараз біля КПП бригади українських морпіхів.

Станом на 22:00 в.о. Президента України Олександр Турчинов наказав привести армію України в повну бойову готовність.

Фотогалерея: Кримське протистояння

В 20:10 стало відомо, що на першому етапі протистояння Росія введе в Крим кілька бригад повітряно-десантних військ і морської піхоти. Найімовірніше, будуть задіяні псковские десантники.

Станом на 18:40 Донецька міськрада закликала РФ стратегічним партнером і постановив призначити референдум.

О 18:15 з'явилася заява СФ РФ про те, що обсяг військ, які будуть спрямовані на територію України до нормалізації обстановки, визначиться пізніше.

Станом на 17:45 спікер Верховної Ради, в.о. Президента України Олександр Турчинов скликав екстрене засідання Ради національної безпеки і оборони щодо ситуації, яка відбувається в Криму.

Вдень 1 березня російські війська заблокували морський причал у Балаклаві під Севастополем. На машині вказано код 21 - Північно-Кавказький військовий округ.

Військова окупація Криму Росією (оновлюється)

Військова окупація Криму Росією (оновлюється)Військова окупація Криму Росією (оновлюється)

Фото: РБК-Україна